Εκτύπωση

Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων, τα περισσότερα από τα οποία θα διαρκέσουν τρία χρόνια, ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η ΕΕ συνεισφέρει τα 35 εκατ. ευρώ

Ελληνικά προϊόντα στηρίζει η ΕΕ με πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ!

Την Πέμπτη, 7/11 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 22 προγράμματα για την προώθηση γεωργικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες. Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων, τα περισσότερα από τα οποία θα διαρκέσουν τρία χρόνια, ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η ΕΕ συνεισφέρει τα 35 εκατ. ευρώ. Τα επιλεχθέντα προγράμματα καλύπτουν προϊόντα ποιότητας καταχωρισμένα και προστατευόμενα ως ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης), ΠΓΕ (προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη) και ΕΠΙΠ (εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν), το κρασί, το κρέας που παράγεται στο πλαίσιο εθνικών συστημάτων ποιότητας, τα βιολογικά προϊόντα, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα καλλωπιστικά φυτά, το μέλι και τα μελισσοκομικά προϊόντα, το βόειο, μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, καθώς και το ποιοτικό  κρέας πουλερικών.

Στα προϊόντα αυτά συμπεριλαμβάνονται και εκλεκτά προϊόντα της ελληνικής γης όπως ο κρόκος Κοζάνης, ελληνικά τυριά ΠΟΠ όπως η φέτα και η κεφαλογραβιέρα καθώς και το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές Καλαμάτας (επίσης προϊόντα ΠΟΠ). Οι συνεταιρισμοί και παραγωγοί των προϊόντων αυτών που υπέβαλαν τις αιτήσεις για χρηματοδότηση, θα λάβουν πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ για προωθητικές ενέργειες στη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Οι ενέργειες αυτές μπορούν να αφορούν σε καταχωρήσεις στον τύπο, παρουσία στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο, έκδοση εντύπων, συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, προσκλήσεις στην Ελλάδα προσωπικοτήτων του χώρου κλπ. με σκοπό την βελτίωση της εμπορικής εικόνας των ελληνικών προϊόντων και την παράλληλη αύξηση ζήτησης.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη απόφαση, ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσόλος, δήλωσε: «Θεωρώ την προώθηση των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ σε ευρωπαϊκές και άλλες αγορές ως σημαντικό στοιχείο πολιτικής, ιδίως για τα προϊόντα ποιότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκπονούμε μια νέα πολιτική πρωτοβουλία για την προώθηση, η οποία θα ανακοινωθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Για μένα είναι σαφές ότι η αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών ποιοτικών προϊόντων μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ. Για τον λόγο αυτό, την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να επισκεφθώ την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την προώθηση των εξαγωγών της ΕΕ.»

ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ