Εκτύπωση

«Πρώτοι στη λίστα» χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, ΑμΕΑ και ένστολοι

Ανάκαμψη και πακέτο παροχών 700 εκατ. το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος

Του Κωστή Πλάντζου

Σε διπλό «ταμπλό» παίζει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τα «δυνατά χαρτιά» της, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα και τις τάσεις ανάκαμψης που παρουσιάζουν επιμέρους κλάδοι και δείκτες της οικονομίας.

Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος διαφαίνεται πως θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, κάτι που η Τρόικα μοιάζει να αποδέχεται καθώς, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «αμβλύνονται οι διαφορές» για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και η συζήτηση μεταφέρεται πλέον στο δημοσιονομικό κενό του 2015. Μέχρι πριν λίγες ημέρες, βάσει ενδείξεων η εκτίμηση ήταν για πλεόνασμα 950 εκατ. ευρώ, αλλά φαίνεται πως προκύπτει επιπλέον πλεόνασμα 50-100 εκατ. ευρώ.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, ανοίγει ο δρόμος για την κυβέρνηση να διανείμει έως και 700 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 σε ευπαθείς ομάδες που έχουν ανάγκη. Επιτελείς της κυβέρνησης μάλιστα προϊδεάζουν ότι η εξέλιξη αυτή θα προβληθεί ως «κοινωνικό μέρισμα» και απόρροια της «γενικότερης ανάκαμψης που έχει ξεκινήσει».

Άμεσα σχεδιάζεται να δοθούν κοινωνικές ενισχύσεις με την μορφή επιδομάτων (εφάπαξ ή σε δόσεις):

-          σε περίπου 300 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους 200-300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο

-          σε οικογένειες με άνεργα μέλη

-          σε πολύτεκνους και τρίτεκνους

-          σε άτομα με ειδικές ανάγκες

-          σε αγρότες και κατοίκους μειονεκτικών περιοχών

Παράλληλα στις συζητήσεις με την Τρόικα το πρωτογενές πλεόνασμα θα αξιοποιηθεί και ως τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού από τις αποφάσεις του ΣτΕ, για 156.000 εν ενεργεία ενστόλους ή και για αποστράτους. Για τα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ σχεδιαζόταν να δοθούν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια, καθώς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε παραδεχτεί ότι αδικήθηκαν από τις προηγούμενες μειώσεις μισθών. Το κονδύλι πλέον για αυτούς μπορεί να φτάνει και τα 300 εκατομμύρια, είτε το επιβάλλει το ΣτΕ είτε το διαθέσει με δική της πρωτοβουλία της η κυβέρνηση.

Αν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, τότε η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της για να διανείμει τα ποσά αυτά, καθώς το Μνημόνιο δεσμεύει αυτήν τη φορά τους δανειστές. Τον σχετικό όρο για τη διανομή του 70% της υπέρβασης του πλεονάσματος είχε επιμείνει να περιληφθεί στην τελευταία αναθεώρηση του Μνημονίου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας -όπως και έγινε- , αν και τότε μάλλον κανείς δεν πίστευε ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει τέτοια υπέρβαση.

Οι αποφάσεις για τους άνεργους,  τους χαμηλοσυνταξιούχους κλπ θα ενεργοποιηθούν μόλις επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat.

ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ