Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα αγοράζονται από την ΕΚΤ κατά τη διάρκεια του προγράμματος στο πλαίσιο του QE, γράφει τώρα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε νέο άρθρο του για την Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο μετέδιδε το newmoney από τις 9 Ιανουαρίου, όταν οι εισηγήσεις στο ΔΣ της ΕΚΤ από μέλη της, ήθελαν να αποκλειστούν τα ελληνικά ομόλογα απ’ το διευρυμένο πρόγραμμα QE.

Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, προβλέπει την αγορά κρατικών ομολόγων έως το ποσό των 500 δισ ευρώ. Ωστόσο οι αγορές αυτές θα αφορούν τα ομόλογα που έχουν “investment grade”, δηλαδή η αξιολόγηση τους είναι τουλάχιστον “ΒΒΒ-“. Κάτι που σημαίνει ότι μένουν εκτός του προγράμματος τα ομόλογα της Ελλάδας, με αξιολόγηση “Β” και τα ομόλογα της Πορτογαλίας με αξιολόγηση “ΒΒ” και την Κύπρο με “Β+” .

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel , το σχέδιο θα περιορίσει το σύνολο των ομολόγων που μπορεί μία κεντρική τράπεζα να αγοράσει στο 20% ή στο 25% του συνολικού χρέους της χώρας.

Ταυτόχρονα ο Klaas Knot, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, σε δηλώσεις υποστήριξε ότι «κάθε κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα πρέπει να αγοράζει ομόλογα της χώρας στην οποία «ανήκει», καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μειώνονταν το ρίσκο για τους υπόλοιπους».

Ενδεχόμενη εφαρμογή της παραπάνω στρατηγικής θα καθησύχαζε – αν και όχι πλήρως – τη Γερμανία, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει στην ΕΚΤ να αναλάβει υψηλό ρίσκο και να υποχρεωθούν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να πληρώσουν τα «σπασμένα» σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν κατορθώσει να αποπληρώσει τα ομόλογα της, τα οποία θα βρίσκονται στα ταμεία της ΕΚΤ.