Γενικός Δείκτης:720.560.06%
EUR/USD: 1.19

Γιατί ο Ronaldo και ο Beckham χρωστάνε τα εκατομμύριά τους σε έναν άγνωστο Βέλγο

  • ( UPD -11/12/2015 16:01 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Κάθε γνώστης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου γνωρίζει τον Jean-Marc Bosman, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τι κάνει πλέον ή τον αναγνωρίζουν στον δρόμο.

Πριν από 20 χρόνια, ο Bosman, άγνωστος μέσος από κάτι μικρά ποδοσφαιρικά κλαμπ στο Βέλγιο, κέρδισε μία τεράστιας σημασίας δικαστική μάχη, δίνοντας στους παίκτες μεγαλύτερα δικαιώματα για την διαδικασία της μεταγραφής. Αυτό οδήγησε στη συλλογή των πασίγνωστων ρόστερ της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με ταλέντα όπως ο David Beckham, ο Cristiano Ronaldo και ο Lionel Messi, και στα υπέρογκα συμβόλαια.

"Το όνομά μου είναι Bosman, αλλά ακόμη κι αν δεν με θυμούνται, θα θυμούνται την απόφαση Bosman", αναφέρει ο πρώην παίκτης, τώρα 51 χρονών.

Ο Βέλγος και οι δικηγόροι του ήταν τόσο σημαντικοί για τον πλούτο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου όσο ο Rupert Murdoch και οι λογιστές του.

Μαζί με την εκτίναξη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τη δεκαετία του '90, η απόφαση υπέρ του Bosman απελευθέρωσε μία ανάπτυξη η οποία έκανε το άθλημα αυτό που είναι σήμερα: Μία σύγκρουση των υπερπλούσιων στο γήπεδο και έξω από αυτό.

Όλα συνέβησαν όταν το κλαμπ του Bosman, Royal Football Club de Liege δεν του επέτρεψε να πάρει μεταγραφή στο κλαμπ USL Dunkerque της Γαλλίας, χωρίς πρόστιμο, όταν το συμβόλαιό του είχε λήξει. Ο Βοsman πέρασε αρκετά χρόνια στα δικαστήρια τα οποία αποφάσισαν υπέρ του, δίνοντας στους παίκτες εντός της Ευρώπης free agency, αλλά και διαλύοντας τους εγχώριους περιορισμούς για τον αριθμό των ξένων παικτών σε μία ομάδα.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required