Γενικός Δείκτης:847.561.19%
EUR/USD: 1.22

Hero Norway: Τα δύο αδέρφια που βγάζουν εκατομμύρια από την προσφυγική κρίση

  • ( UPD -08/01/2016 23:32 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Πρόκειται για μία εικόνα η οποία μπορεί να προκαλέσει αγαλλίαση και στον σκληρότερο άνθρωπο. Σε ένα μικρό χωριουδάκι της Νορβηγίας, με το φως να περνά από τα κλαδιά των πυκνών δέντρων, έξι νέοι Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί γύρω από ένα ξύλινο τραπέζι, και κόβουν χρωματιστά χαρτιά κατασκευής. Οι νεαροί, ηλικίας 15 με 18 έχουν ξεφύγει από σφαίρες, από εκρήξεις, από εκτελέσεις γονέων από τον ISIS, και έχουν ταξιδέψει στη Β. Ευρώπη είτε με τα πόδια είτε σε ασφυκτικά γεμάτα φορτηγάκια. Πέρασαν από τα σύνορα της Τουρκίας στη Βουλγαρία, και τους έχουν κυνηγήσει σκυλιά της αστυνομίας, ενώ τους έχουν ξυλοφορτώσει και οι λαθρέμποροι. Τώρα, παίρνουν κι αυτοί μέρος στις πρώτες γιορτές, γράφοντας κάρτες με μία από τις πρώτες φράσεις που έμαθαν στα Νορβηγικά. "God Jul". Καλά Χριστούγεννα.

Ο 15χρονος Bilal λέει πως "Εδώ είναι ήρεμα και ειρηνικά", ενώ ο 15χρονος Ahmad αναφέρει πως "Είναι ωραία, αλλά δεν έχει γήπεδο κρίκετ".

Mikiyas, 12, and his brother, Nahom, 7, are from Ethiopia and have shared a flat at Vang for five years with their mother.

Οι δάσκαλοί τους είναι μεσήλικοι, και ήταν κι αυτοί, κάποτε, πρόσφυγες. Ένας πρόσφυγας από τη Συρία και ένας από την αφρικανική Ερυθραία τους επιβλέπουν. Όλα είναι μία ειδυλλιακή εικόνα.

Κι όμως στην άκρη στέκεται ένας άλλος άντρας, με το όνομα Kristian Adolfsen. Ο 55χρονος Νορβηγός έχει επισκεφτεί το προσφυγικό κέντρο για πρώτη φορά, αλλά του ανήκει. Αυτός κι ο αδερφός του,ο 51χρονοσ Roger είναι οι ιδιοκτήτες90 τέτοιων κέντρων υποδοχής προσφύγων στη Νορβηγία, και 10 στη Σουηδία. Οι πρόσφυγες είναι τεράστια ευκαιρία για τα δύο αδέρφια. Η εταιρεία τους, με όνομα "Hero Norway" είναι η ηγέτης του νέου επιχειρηματικού τομέα ο οποίος χρεώνει τις κυβερνήσεις της Νορβηγίας και της Σουηδίας από 31 μέχρι 75 δολάρια ανά πρόσφυγα για κάθε διανυκτέρευση.

Mikal Tedros, 19, and her siblings Bethelhim, 12, Evenezer, 8, and Salina, 17, from Eritrea, in their room at the Refstad reception center in Oslo. Mikal takes care of her sisters and brother, and they have been staying at the center for a month.

Στη Νορβηγία, η Hero έχει διαφορετικά κέντρα. Μεταξύ τους είναι τα προσωρινά, όπου οι πρόσφυγες μένουν για λίγες μόνο νύχτες όταν έχουν περάσει από τα σύνορα, μέχρι να γίνει η ταυτοποίησή τους από τις αρχές. Μία δεύτερη φάλαγγα κέντρων τους περιμένει, πάλι της Hero, για μερικές εβδομάδες, μέχρι να τους μιλήσουν οι υπεύθυνοι της μετανάστευσης, και τέλος, μία τρίτη σειρά κέντρων για μακρυπρόθεσμη παραμονή, με σπίτια όπου μπορούν να μαγειρέψουν και να ζήσουν, μερικές φορές για χρόνια.

Asylum seekers play billiards at the Hero reception center in Valdres.

Για το 2015 η Hero Norway ανέμενε έσοδα 63 εκατ. δολαρία, με καθαρό κέρδος 3,5%. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, μόνο μία παρόμοια εταιρεία είναι μεγαλύτερη, η ελβετική ORS Services η οποία είχε κέρδη 99 εκατομμυρίων δολαρίων το 2014. Η ίδια εταιρεία δεν θα δημοσιεύσει τα στοιχεία της για το 2015.

Οι αδερφοί Adolfsen έχουν επιτύχει επειδή έχουν εμπειρία. Στις τρεις δεκαετίες από τότε που ίδρυσαν την επιχείρησή τους, έχουν χτίσει ένα δίκτυο εταιρειών με προσχολικά ιδρύματα, ιατρικά ιδρύματα, ξενοδοχεία και πολυκατοικίες, κέντρα σκι και ακτοπλοϊκές που ασχολούνται με τις κρουαζιέρες.

 

Kristian and Roger Adolfsen at their office in Oslo.

Oι αδελφοί Adolfsen

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required