Γενικός Δείκτης:772.890.91%
EUR/USD: 1.16

Ψηφιακό νόμισμα... made in China

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η κεντρική τράπεζα της Κίνα γίνεται... ψηφιακή. Μετά από τη συγκρότηση ερευνητικής ομάδας το 2014 η People's Bank of China (PBOC), αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα. Εάν η προσπάθεια ευοδωθεί θα είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που θα επιτύχει κάτι τέτοιο.

Πιθανώς αυτό να μην αλλάξει τη ζωή των καταναλωτών, αλλά σίγουρα θα αλλάξει τη ζωή των εμπόρων, οι οποίοι θα μπορούν να εισπράττουν άμεσα απευθείας από τον αγοραστή, γεγονός που θα μειώσει το κόστος των συναλλαγών αλλά και τους μεσάζοντες.

Με δεδομένο ότι θέλει να δημιουργήσει ένα δικό της ψηφιακό νόμισμα η PBOC φροντίζει να αυξήσει τον έλεγχο σε νομίσματα όπως το bitcoin.

chinacurren

Ήδη οι Κινέζοι καταναλωτές έχουν υιοθετήσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις online αγορές, σχεδόν για τα πάντα από ένα αναψυκτικό έως ένα κινητό τηλέφωνο.

«Το να γνωρίζεις τα ακριβή ποσά που δανείζουν οι τράπεζες, που πηγαίνουν τα κεφάλαια, την πορεία των πιστώσεων είναι βασικά στοιχεία ώστε να καταπολεμήσεις το ξέπλυμα χρήματος και φυσικά η νομισματική πολιτική να καταστεί πιο αποτελεσματική», εκτιμά ο Duan Xinixing, αντιπρόεδρος της OKCoin, μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες συναλλαγών bitcoin στην Κίνα.

Πάντως ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας του νέου νομίσματος. Το σίγουρο είναι ότι το τύπωμα χρήματος και η προσπάθεια να καταπολεμήσει το πλαστό χρήμα είναι αρκούντως ακριβό για μία χώρα με 1,4 δισ. κατοίκους. Ως εκ τούτου η δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος μπορεί να λύσει αρκετά προβλήματα, να βελτιώσει την ταχύτητα αλλά και τη διαφάνεια των συναλλαγών.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required