Γενικός Δείκτης:776.260.66%
EUR/USD: 1.17

Bloomberg: Κοντά στην επανάληψη του δράματος του 2015 η Ελλάδα

  • ( UPD -20/03/2017 09:44 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα χάσει ακόμα μια προθεσμία για την εκταμίευση κεφαλαίων από το πακέτο διάσωσης κάνει το πρακτορείο Bloomberg σημειώνοντας ότι η χώρα θα βρεθεί πιο κοντά στην επανάληψη του δραματικού καλοκαιριού του 2015, «που έφερε το πιο υπερχρεωμένο κράτος της Ευρώπης στο όριο της οικονομικής κατάρρευσης».

Σύμφωνα με το Bloomberg οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών που συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, θα επαναλάβουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ακόμα δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί στους όρους που συνοδεύουν τα δάνεια, τα οποία κρατούν τη χώρα στην επιφάνεια από το 2010. Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 20 Μαρτίου, αξιωματούχος της ΕΕ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ακόμα και η συμφωνία μέσα στον Απρίλιο αρχίζει να μοιάζει με μακρινή πιθανότητα.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται πολύ μακριά από μια συμφωνία σε σειρά θεμάτων, όπως τα ενεργειακά και οι συντάξεις, σημειώνοντας ότι αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ την Παρασκευή με ηλεκτρονικό του μήνυμα σε δημοσιογράφους έλεγε ότι το θέμα των εργασιακών δεν μπορεί να λυθεί στις συζητήσεις με τους τεχνοκράτες.

pen2

Μια νέα αποτυχία στην άρση του τελευταίου αδιεξόδου πριν το καλοκαίρι θα σημάνει ότι η Ελλάδα ίσως να μην μπορέσει να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις στα μέσα Ιουλίου.

Παρά το ότι τα ελληνικά ομόλογα είχαν καλύτερες επιδόσεις από τα περισσότερα ευρωπαϊκά φέτος, η κυβέρνηση αντί να το κεφαλαιοποιήσει αυτό, άφησε την αβεβαιότητα να σκιάσει την οικονομική δραστηριότητα, αυξάνοντας το ρίσκο ενός νέου μνημονίου.

«Η ελληνική ανάκαμψη, για ακόμα μια φορά, καθυστέρησε σημαντικά λόγω της πολιτικής», αναφέρει ο Νοκόλαος Οικονομίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Στερν της Νέας Υόρκης. «Ο Τσίπρας θα ανοίξει τα μάτια του κάποια στιγμή, το θέμα είναι πότε».

pen1

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required