Γενικός Δείκτης:844.7-0.47%
EUR/USD: 1.23

Τα plan B των Γάλλων επιχειρηματιών

  • Print
Προσθήκη σχολίου

To δικό τους plan B έχουν έτοιμο οι Γάλλοι επιχειρηματίες, καθώς όσο πλησιάζουν οι εκλογές της Κυριακής, το ενδεχόμενο επικράτησης της Μαρίν Λε Πεν ή του Ζαν Λυκ Μελανσόν είναι όλο και πιο πιθανό. Λογικά, αυτό τους τρομάζει αφού και οι δυο έχουν κάνει λόγο για εμπορικούς περιορισμούς, ίσως και έξοδο από το ευρώ.

CEO μεγάλης γαλλικής βιομηχανίας ανέφερε ότο σκέφτεται τη μεταφορά της έδρας στο Λονδίνο, αν κερδίσει ο Μελανσόν. Αλλος επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του CAC40 ανέφερε πως οι μάνατζερς σχεδιάζουν ένα σχέδιο Β αν κερδίσει η Λε Πεν, αν και αρνήθηκε να πει περισσότερα.

Κάποιοι άλλοι έχουν λάβει τα μέτρα τους: Η Aramis Auto έχει διασφαλίσει ότι θα αντέξει μια υποχώρηση των τραπεζών. «Διασφαλίσαμε την ανοιχτή πιστωτική γραμμή που έχουμε με τις τράπεζες  πριν λίγες εβδομάδες ώστε να μπορεί η επιχείρηση να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση», αναφέρει ο CEO της, Guillaume Paoli. Η εταιρεία του πουλά περί τα 32.000 αυτοκίνητα τον χρόνο στη Γαλλία, ενώ διαθέτει μια ομάδα 30 πολύγλωσσων υπαλλήλων που αγοράζουν αυτοκίνητα από όλη την ΕΕ.

populism1

Οι μεγάλες γαλλικές εταιρείες  που πουλούν σε διεθνή κλίμακα  θα επωφεληθούν από ένα αδύναμο νόμισμα αρχικά, αλλά η προοπτική του προστατευτισμού ή της υψηλότερης φορολογίας θα έχουν επιπτώσεις τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στις τιμές των μετοχών.

Αν και οι εταιρείες δεν μιλούν δημοσίως για ενέργειες που κάνουν ώστε να θωρακιστούν έναντι των πιθανών κινδύνων, ώστε να μην τρομάξουν τους πελάτες, πολλές εξ αυτών ψάχνουν τρόπους  να βελτιώσουν την ταμειακή τους θέση, εκδίδοντας περισσότερα ομόλογα με μεγαλύτερη διάρκεια ή αυξάνοντας τις δικλείδες ασφαλείας έναντι  των συναλλαγματικών μεταβολών.

Όπως λένε, οι υποψήφιοι της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και είναι σίγουρα μη-φιλικοί προς τις επιχειρήσεις.

melenchon


Υπάρχει βέβαια και η προοπτική να εγκαταλείψουν τη Γαλλία μόνο μερικές μεμονωμένες εταιρείες.

Αυτό είχε συμβεί  μετά την επικράτηση του Σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν 40 χρόνια πριν, ο οποίος εθνικοποίησε όλες τις γαλλικές τράπεζες. Όλοι περίμεναν μαζική έξοδο εταρειών από τη χώρα, κάτι που δεν έγινε. Ωστόσο, τότε έφυγε ένα πρόσωπο: Ο Μπερνάρ Αρνώ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία. Το 1981 είχε μετακομίσει στις ΗΠΑ και γύρισε στη Γαλλία το 1984 για να χτίσει την αυτοκρατορία του με τα είδη πολυτελείας.

Σε κάθε περίπτωση, λέει ο πρόεδρος της γαλλικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,  Pierre de Lauzun, αν βγει η Λε Πεν ή ο Μελανσόν, οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες. Θα σταματήσουν οι επενδύσεις, θα σταματήσουν οι αυξήσεις μισθών, θα σταματήσουν οι προσλήψεις. Και η αγορά θα τεθεί σε στάση αναμονής.

 

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required