Γενικός Δείκτης:771.18-0.22%
EUR/USD: 1.16

Γιατί χάνουν την πίστη τους στις ευρωπαϊκές τράπεζες οι επενδυτές

  • ( UPD -21/04/2017 12:06 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Αυτοί που επενδύουν σε ευρωπαϊκές τράπεζες αρχίζουν να γίνονται επιφυλακτικοί.

Τον Μάρτιο,  επικρατούσε αισιοδοξία για το οικονομικό outlook και τις προοπτικές κερδοφορίας και ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έκανε ράλι σε υψηλό 15 μηνών. Τον Απρίλιο, ωστόσο, ο τραπεζικός ήταν ένας από τους κλάδους που  σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση.  Την ίδια ώρα, τα πονταρίσματα για μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές έχουν αυξηθεί, ενώ οι τιμές των options  έφτασαν σε υψηλά 14 μηνών.

cold4

Σίγουρα, το περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές τράπεζες βελτιώθηκε , καθώς οι προβλέψεις βλέπουν για το 2017 την ταχύτερη αύξηση κερδών των τελευταίων τριών ετών  καθώς ο ταχύτερος ρυθμός πληθωρισμού αυξάνει τις προσδοκίες για νομισματική σύσφιξη. Ωστόσο, οι υψηλότερες αποτιμήσεις φέρνουν εκνευρισμό στους επενδυτές κυρίως ενόψει των αβέβαιων γαλλικών εκλογών.


Ο τραπεζικός δείκτης Stoxx 600  ενισχύθηκε κατά 19% από την εκλογή Τραμπ και μετά , γεγονός που αύξησε την αισιοδοξία για μεγαλύτερη οικονομική επέκταση κι έστειλε ψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων. Η αποτίμηση των ευρωπαϊκών τραπεζών έφτασε στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2015.

rec3

Οι προσδοκίες είναι υψηλές καθώς τράπεζες, όπως η Banco Santander και η  Deutsche Bank ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αποτελέσματα α' τριμήνου τις επόμενες ημέρες που θα πρέπει  να δικαιολογηθούν από τις προοπτικές για τα έσοδα και τη βελτίωση των εσόδων από τόκους.

Μεγάλη επίπτωση θα είχε μια νίκη Λε Πεν στη Γαλλία, γεγονός που θα οδηγούσε σε Frexit, κατάρρευση της ευρωζώνης και που θα ανάγκαζε τις τράπεζες να επανατοποθετήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Αναλυτές της  Citigroup αναφέρουν πως αν και παραμένουν  overweight  στις ευρωπαϊκές τράπεζες, προϋπάρχουν ρίσκα που θα πρέπει να αντισταθμιστούν, καθώς οι τιμές των τραπεζικών μετοχών μπορεί να κάνουν βουτιά ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ στέλνει ανάμεικτα σήματα καθώς επιταχύνεται ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη. Το τρέχον σχέδιο είναι η διατήρηση της πολιτικής χαλάρωσης μέχρι τα τέλη του έτους και η διατήρηση των αρνητικών επιτοκίων και το 2018.

Παρά την πρόσφατη πτώση στην πορεία των μετοχών, μπαίνουν νέα επενδυτικά κεφάλαια στον τραπεζικό κλάδο σύμφωνα με την  Bank of America Merrill Lynch. Επενδυτές επιλέγουν ως στρατηγική την αγορά υψηλής ποιότητας τραπεζικών μετοχών σε πιο συνεκτικές αγορές όπου τα περιθώρια κέρδους μπορούν να επεκταθούν, όπως είναι η Σουηδία, το Βέλγιο και η Ολλανδία και όχι τόσο η Βρετανία, η Ισπανία ή η Ιταλία. Όπως λένε, το να αγοράζεις σήμερα σε αγορές χαμηλής ποιότητας είναι σα να μαζεύεις δεκάρες την ώρα που μπροστά σου  έχεις ένα χρηματοκιβώτιο.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required