Γενικός Δείκτης:776.610.7%
EUR/USD: 1.17

Πέντε διαγράμματα που συνδέουν τις γαλλικές μετοχές με το εκλογικό αποτέλεσμα

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Δυο ημέρες πριν τον α' γύρο των γαλλικών εκλογών οι επενδυτές μετοχών εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι με τον CAC 40 να διαπραγματεύεται ακριβώς κάτω από το υψηλό των 20 μηνών που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, οι γαλλικές εταιρείες χαμηλής κεφαλαιοποίησης, που είναι προσανατολισμένες κυρίως στην εγχώρια αγορά, έχουν κάνει sell off τον τελευταίο μήνα.

Τα γραφήματα που ακολουθούν αποτυπώνουν την αντίδραση των μετοχών στις επερχόμενες εκλογές:

mar1

Οι επενδυτές ρίχνουν χρήματα σε funds που επενδύουν σε γαλλικές μετοχές, αγνοώντας τον κίνδυνο επικράτησης της Λε Πεν ή του Μελανσόν. Αντ' αυτού, επικεντρώνονται στην ταχεία ανάκαμψη των εταιρικών κερδών. Τα ETF που έχουν εισαχθεί στις Η.Π.Α. έχουν δει εισροές σε γαλλικές μετοχές ύψους 1,3 δισ. δολ. τις τέσσερις εβδομάδες ως τις 13 Απριλίου.

mar2

Οι short sellers στην αγορά των γαλλικών μετοχών ξαναπαίρνουν μετοχές, αν και σε περιορισμένα επίπεδα. Ο δανεισμός των γαλλικών μετοχών που αποτελεί ένδειξη για bearish στοιχήματα από τους, έχει αυξηθεί σε περίπου 2,4%, μετά από μια υποχώρηση στο 1,3% τον Μάρτιο.

mar3

Ο γαλλικός κλάδος υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει σχετικά φθηνός έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Ο CAC 40 διαπραγματεύεται περίπου 1,5 φορά τη λογιστική του αξία, κάτω από τον DAX, τον FTSE 100 και τον ευρύτερο Stoxx Europe 600.

mar4

Τα μεγαλύτερα ονόματα του CAC 40 όπως LVMH, L'Oreal, Sanofi και Airbus έχουν μικρή έκθεση στη γαλλική οικονομία και μια πτώση του ευρώ μπορεί να τις ωφελήσει. Οι εταιρείες του CAC 40 κάνουν κατά μέσο όριο μόνο το 1/4 των πωλήσεών τους εντός Γαλλίας.

mar5

Οι μικρότερες μετοχές του δείκτη που είναι πιο εκτεθειμένες στην εγχώρια αγορά και θα είναι πιο ευάλωτες αν κερδίσει κάποιος λαϊκιστής υποψήφιος, έχουν κάνει sell off ενόψει εκλογών. Ο σχετικός δείκτης έχει υποχωρήσει 4,4%, ενώ τα τεχνικά γραφήματα δείχνουν ότι αυτή την εβδομάδα πέρασε σε έδαφος υπερ-πώλησης και βρήκε στήριξη στον κινητό Μ.Ο. Των τελευταίων 100 ημερών, κάτι που μπορεί να περιορίσει την καθοδική τάση βραχυπρόθεσμα.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required