Γενικός Δείκτης:771.18-0.22%
EUR/USD: 1.16

Οι «μικροί» προειδοποιούν την ΕΕ για το Brexit

  • ( UPD -19/05/2017 13:27 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από την ΕΕ σε σχέση με τα μη μέλη της Ένωσης που προσπάθησαν σκληρά να αποκτήσουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Τα λόγια αυτά ανήκουν στον πρωθυπουργό του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν, Adrian Hasler.

Το μικροσκοπικό κρατίδιο των 38.000 κατοίκων που είναι κατά τι μικρότερο από το Μπρούκλιν των ΗΠΑ, είναι ένα από τα τρία μέλη της ΟΝΕ μαζί με τη Νορβηγία και την Ισλανδία που την ίδια ώρα δεν είναι μέλη της ΕΕ. Απολαμβάνουν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ενωσης με αντάλλαγμα την υιοθέτηση των περισσότερων ευρωπαϊκών πολιτικών.

«Το Λιχτενστάιν είπε "ναι" στην ένταξη στην ΟΝΕ πριν 22 χρόνια για να έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά και σε αντάλλαγμα δεχτήκαμε κάποιες υποχρεώσεις», ανέφερε ο Hasler σε συνέντευξή του. «Η προσπάθεια είναι τεράστια για μια τέτοια μικρή χώρα και είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αναγνωρίζεται αυτό από την ΕΕ. Δεν θέλουμε ξαφνικά να βρεθούμε σε χειρότερη θέση από τη Βρετανία όταν αυτή θα γυρίσει την πλάτη της στην ΕΕ».

Το Λιχτενστάιν, ανεξάρτητο πριγκιπάτο από το 1806, κάποτε ήταν διάσημο για το τραπεζικό απόρρητο, ξεπερνώντας ακόμα και την ανωνυμία της γειτονικής Ελβετίας. Εγκατέλειψε το καθεστώς αυτό από το 2009, όταν κόντεψε να θεωρηθεί παρίας κατά τη διάρκεια των ερευνών φοροδιαφυγής που διεξάγονταν τότε, ιδίως στη Γερμανία.

ger4

Σύμφωνα με τον Hasler, που ανέλαβε το 2013, αυτές οι μέρες ανήκουν οριστικά στο παρελθόν από τότε που η κυβέρνησή του υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων, που τέθηκε σε ισχύ από πέρυσι και θα δώσει τα πρώτα αποτελέσματα από την ανταλλαγή στοιχείων το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας της χώρας από τότε, δικαίωσε την αλλαγή πολιτικής.

model

 

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required