Γενικός Δείκτης:771.18-0.22%
EUR/USD: 1.17

ΕΒΟΛ: Το βολιώτικο βιολογικό γάλα γίδας

  • ( UPD -19/03/2017 08:27 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

της Όλγας Μπαλαφούτη

Μέσα στα χρόνια της κρίσης καταφέρνει κάθε χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Ο ορισμός της υγιούς επιχείρησης, με «εταιρική γαλήνη» και συνεχώς αυξανόμενο όγκο πωλήσεων.

Ο λόγος για την βολιώτικη γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ που με τα προϊόντα της και κυρίως το βιολογικό γίδινο γάλα, απολαμβάνει μερίδιο αγοράς που φθάνει μέχρι και το 80% στο νομό Μαγνησίας.

Όπως λέει στο newmoney.gr ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ, Νικήτας Πρίτζος, "δεν χρωστάμε πουθενά δεν έχουμε τραπεζικό δανεισμό, διαθέτουμε ισχυρή ρευστότητα, δεν έχουμε μειώσει ποτέ τους μισθούς των 140 ατόμων προσωπικού και πληρώνουμε μετρητοίς τους παραγωγούς στις καλύτερες τιμές".

«Ήμουν και είμαι κτηνοτρόφος και αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερο γάλα, από το γίδινο βιολογικό που μοιάζει πολύ με το μητρικό», λέει ο κ. Πρίτζος.

«Όπως και στη μυθολογία που η γίδα Αμάλθεια βύζαξε τον Δία» συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

ΠΡΙΝΤΖΟΣ-ΝΙΚΗΤΑΣ

Η διαφορά στην ποιότητα των βιολογικών προϊόντων της ΕΒΟΛ έγκειται στο ότι τα ζώα βόσκουν ελεύθερα σε έκταση 60.000 στρεμμάτων στα ορεινά χωριά του δυτικού Πηλίου που δεν έχει πέσει ποτέ λίπασμα.

"Δεν είναι σταβλισμένα και απλά παίρνουν βιολογικές τροφές. Τα δικά μας περίπου 14.000 γίδια Φυλής Σκοπέλου -με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα- είναι ελεύθερα" λέει ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ.

Νέα επένδυση

Η ΕΒΟΛ ολοκλήρωσε πρόσφατα επένδυση ύψους 6,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας εμφιάλωσης αγελαδινού και γίδινου γάλακτος, η οποία καλύφθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της με ίδια κεφάλαια.

Το 2016 ο τζίρος της ΕΒΟΛ ανήλθε περίπου σε 17 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 5% σε σχέση με το 2015, ενώ τα κέρδη ανήλθαν σε περίπου 1,7 εκατ. ευρώ.

EVOL2

Με παραγωγική δυνατότητα 100 τόνων στο οχτάωρο η ΕΒΟΛ έχει 57 κωδικούς γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, γιαούρτι, τυρί, βούτυρο, μυζήθρα) ενώ σχεδιάζει και τρία νέα προϊόντα κρέμα, ριζόγαλο με κανέλα και ξινόγαλο που μέσα στις επόμενες ημέρες θα διαθετούν στο Βόλο και στη συνέχεια θα πάρουν το δρόμο τους για την Αθήνα.

Πρωτοπόρος στον κλάδο παραγωγής πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων γάλακτος (γίδινο και αγελαδινό εμφιαλωμένο φρέσκο βιολογικό γάλα, καθώς και τα παράγωγα αυτών- γιαούρτι γίδινο και πρόβειο βιολογικό, γίδινο βούτυρο βιολογικό και γίδινο τυρί βιολογικό) η Συνεταιριστική Βιομηχανία ΕΒΟΛ επεκτείνει συνεχώς το δίκτυο πωλήσεων των προϊόντων της σε όλη την Ελλάδα.

«Η ζήτηση είναι μεγάλη από όλη την Ελλάδα, ενώ έχουμε συνεχώς κρούσεις και από το εξωτερικό, αλλά δεν έχουμε τέτοιες ποσότητες να καλύψουμε», τονίζει ο κ. Πρίτζος.

Οπως δήλωσε ο ίδιος, κάθε χρόνο τον Νοέμβριο η ΕΒΟΛ, κάνει τον απολογισμό της για το πώς πήγε η χρονιά κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για τα προϊόντα της ενώ βοηθά και την τοπική κοινωνία. Τον περασμένο Δεκέμβριο προχώρησε σε δωρεά δύο ασθενοφόρων για τις ανάγκες του Νοσοκομείου Βόλου και του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου και εξοπλισμού για τις ανάγκες της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας Μαγνησίας και της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, καθώς και ενός μηχανήματος λιθοτριψίας.

Παράλληλα στηρίζει τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και «σπουδάζει» 15 παιδιά δίνοντας 400 ευρώ το μήνα για να στηρίξει τους σπουδαστές που ζουν εκτός της Θεσσαλίας.

ΕΒΟΛ3

Ιστορική αναδρομή

Επιχειρώντας μία ιστορική αναδρομή στις επιχειρήσεις της Μαγνησίας, ανάμεσα σε αυτές που το όνομά τους έγινε συνώνυμο με τον τόπο, ξεχωρίζει η Συνεταιριστική Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ που με τα προϊόντα της μεγάλωσαν τέσσερις γενιές.

Ιδρύθηκε το 1926 και είναι το δευτεροβάθμιο συνεταιριστικό όργανο των Συνεταιρισμών των χωριών γύρω από τον Βόλο, καθώς και των χωριών του Δυτικού Πηλίου και της περιοχής του Βελεστίνου. Το 1952 ιδρύεται από την Ένωση, η Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ με αντικείμενο τη συγκέντρωση, επεξεργασία και διάθεση του αγελαδινού γάλακτος στην τοπική αγορά.

Ο σκοπός της ίδρυσης ήταν και συνεχίζει να είναι η δυνατότητα της Συνεταιριστικής Οργάνωσης στην άσκηση παρεμβατικής πολιτικής στην τιμή του αγελαδινού, γίδινου και πρόβειου γάλακτος, και η διασφάλιση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων της περιοχής.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required