Γενικός Δείκτης:721.671.61%
EUR/USD: 1.18

Χαμός στη Γένοβα με τους πολίτες να φωνάζουν "Κάτω τα χέρια από τη Vespa μου"

  • ( UPD -25/01/2016 17:44 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ο Gregory Peck την λάτρευε, ιδιαίτερα όταν η Audrey Hepburn οδηγούσε παράνομα στους δρόμους της Ρώμης! Η Jennifer Lopez έχει καβαλήσει ήδη μία σε ταινία, όπως και ο κλασσικός "καουμπόης" του Χόλιγουντ, John Wayne. Ποιός δεν φαίνεται "cool" όταν καβαλάει Vespa;

Σύμφωνα με την γνωστή πόλη της βορείου Ιταλίας, οι Γενοβέζοι! Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο δήμαρχος της Γένοβας ενέκρινε νέα μέτρα καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που δεν θα επιτρέπουν στους πολίτες να καβαλάνε τα μηχανάκια τους εάν αυτά κατασκευάστηκαν πριν το 1999.

vespa2.jpg

Ακολούθησε γενικός χαμός, αφού η Γένοβα δεν είναι απλά μία πόλη, αλλά η γενέτειρα της Vespa.

O Vittorio Vernazzano, επικεφαλής του Vespa Club της Ιταλίας ανέφερε πως "Αυτό δεν πρέπει να περάσει. Ιδιαίτερα όχι το 2016, στα 70ά γενέθλια της Vespa, στη Γένοβα, όπου το Enrico Piaggio πρωτοέφτιαξε τη μηχανή το 1946".

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει πως η Γένοβα έχει λιγότερα αυτοκίνητα από οποιαδήποτε άλλη πόλη εκτός της Βενετίας. Τα μέτρα κατά της θρυλικής μηχανής θα... "ρίξουν" 20.000 αναβάτες από τις σέλες τους. Η αντίδραση επεκτάθηκε και στο Twitter, με δύο hashtags: #lamiavespanonsitocca ή αλλιώς #κάτωταχέριααπότηvespaμου.

Η διαμαρτυρία είναι τόσο μεγάλη που ανάγκασε την κυβέρνηση της Γένοβας να καθυστερήσει την εφαρμογή του πλάνου της από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, το νωρίτερο. Αλλά οι αρχές της πόλης δεν είναι πια σίγουροι πως το μέτρο θα εφαρμοστεί.

vespa1.jpg

Ο περιβαλλοντικός ρυθμιστής της Γένοβας Italo Porcile ανέφερε πως "Λατρεύω το Vespino. Χρησιμοποιούσα κι εγώ κάποτε. Αλλά το Euro 0 (μοντέλο που βγήκε στην παραγωγή πριν το 1999) ρυπαίνει το περιβάλλον και η δημόσια υγεία είναι πιο σημαντική".

Πράγματι, αυτές οι Vespa είναι αρκετά ρυπογόνες, σύμφωνα με έρευνα του 2014 από το Πανεπιστήμιο του Cambridge η οποία απέδειξε πως οι συγκεκριμένες μηχανές καίνε τη βενζίνη με ρυπογόνο τρόπο, παραπάνω ακόμη κι από μερικά φορτηγά που κινούνται με ντίζελ!

Η Piaggio, το 2000, άρχισε να παράγει μηχανές οι οποίες μείωναν τις ρυπογόνες ουσίες κατά 90% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Το "vintage" μπορεί να είναι ωραίο αλλά τα πιο νέα σκούτερ είναι αρκετά πιο... υγιεινά.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required

Δημοφιλή στο Internet