Γενικός Δείκτης:712.461.58%
EUR/USD: 1.18

Τρεις θεωρίες συνωμοσίας για τις ΗΠΑ που αποδείχτηκαν ότι ήταν πραγματικότητα

  • ( UPD -25/02/2016 10:02 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

 Οι θεωρίες συνωμοσίας ανέκαθεν ασκούσαν ιδιαίτερη γοητεία στο ευρύ κοινό, καθώς φαίνεται πως είναι πολύ πιο εύκολο κάποιος να αποδώσει την ευθύνη για τα κακώς κείμενα του κόσμου και της κοινωνίας σε σκοτεινά κέντρα αποφάσεων παρά σε πολύπλοκα δαιδαλώδη συστήματα.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, κάποιες που στην αρχή φαίνονταν εξωφρενικές, τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν πραγματικότητα.

Εδώ είναι τρία από τα χειρότερα σκάνδαλα στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ που συνέβησαν στην πραγματικότητα.

Επιχείρηση Northwoods, 1962

Το σχέδιο της μυστικής υπηρεσίας να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ προκειμένου να καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξή της κοινή γνώμης κατά της Κούβας. Στις προγραμματισμένες επιχειρήσεις, που θα χρησιμοποιούνταν για προπαγάνδα, συμπεριλαμβάνονταν αεροπειρατείες και η τοποθέτηση εκρηκτικών σε στρατιωτικό πλοίο.

Ο πρόεδρος Κένεντι και οι επιτελείς του απέρριψαν το προτεινόμενο σχέδιο και ο στρατηγός Λέμνιτζερ ζήτησε από τους συμμετέχοντες να καταστρέψουν τα αντίγραφα της «Επιχείρησης Northwoods» που τους είχε διανείμει. Το έκαναν όλοι εκτός από τον υπουργό άμυνας Μακναμάρα που διέσωσε το δικό του, το οποίο αποκαλύφθηκε το 1999 στα Αρχεία Μακναμάρα που φυλάσσονται σε πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Ο στρατηγός Λέμνιτζερ εξουδετερώθηκε ως δυνάμει πραξικοπηματίας με τη μετάθεσή του στην αρχηγία των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη (θέση από την οποία επόπτευε την εφαρμογή της τρομοκρατίας στον ευρωπαϊκό χώρο μέσω της ΝΑΤΟϊκής «Επιχείρησης Stay Behind» και της Στρατηγικής της Έντασης). Μέχρι το 1969 που συνταξιοδοτήθηκε. Αλλά το 1975 «επανεργοποιήθηκε» από τον προσωρινό πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ για την επιτέλεση «ειδικών αποστολών».

Το περιστατικό στον Κόλπο του Τονκίν

Το περιστατικό στον Κόλπο του Τονκίν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο του 1964, στα νερά μεταξύ του Βιετνάμ και του Χαϊνάν, αμερικανικά πολεμικά είχαν δεχτεί την επίθεση βορειοβιετναμέζικων σκαφών, με αποτέλεσμα τον θάνατο κάποιων Βιετκόνγκ. Ακολούθησε η έναρξη του πολέμου του Βιετνάμ. Ωστόσο, αν και το πρώτο περιστατικό, στις 2 Αυγούστου, είχε πραγματικά λάβει χώρα, δεν ίσχυε το ίδιο για το περιστατικό της 4ης Αυγούστου, κάτι που επιβεβαίωσε το 2003 ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Μακναμάρα, και – το 2005- ειδική ιστορική μελέτη της NSA.

Οι όμηροι, τα όπλα και οι Κόντρας

Στις 3 Νοεμβρίου του 1986, το λιβανέζικο περιοδικό Ash-Shiraa αποκάλυψε, ότι οι ΗΠΑ πουλούσαν όπλα στο Ιράν, με αντάλλαγμα υπέρογκα χρηματικά ποσά και την απελευθέρωση Αμερικάνων ομήρων που είχε απαγάγει η Χεζμπολάχ. Με τα χρήματα από τις πωλήσεις, χρηματοδοτούσαν τους Κόντρας, δηλαδή αντιστασιακές ομάδες στη Νικαράγουα, που μάχονταν εναντίον του προέδρου Ντάνιελ Ορτέγκα. Παράλληλα, η CIA κατηγορήθηκε ότι τα χρήματα που έδινε στους Κόντρας προέρχονταν από εμπόριο ναρκωτικών, το οποίο ήλεγχε η ίδια!

Δείτε το βίντεο

  • video icon: Yes
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required

Δημοφιλή στο Internet