Γενικός Δείκτης:757.49-0.57%
EUR/USD: 1.18

Δείτε τους 15 πιο πολύπλοκους χάρτες του μετρό με βάση την επιστήμη

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Το Τόκιο θεωρείται το πλέον δαιδαλώδες μετρό του κόσμου, όμως δεν είναι το μόνο και σίγουρα δεν είναι το πιο πολύπλοκο.

Σύμφωνα με μαθηματικούς και φυσικούς, οι γραμμές του μετρό σε Νέα Υόρκη και Παρίσι είναι επίσης πολύπλοκες με τους ερευνητές Riccardo Gallotti και Marc Barthelemy του CEA-Saclay στην Γαλλία και του Mason Porter του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, να υπολογίζουν την πολυπλοκότητα με βάση τα δεδομένα που δίνει ο κάθε χάρτης.

metro_2.JPG

Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο Science Advances είχε ως σκοπό να αποδείξει αν οι πληροφορίες που λαμβάνει πλέον ο άνθρωπος από τα μέσα επικοινωνίας είναι τόσο πολύπλοκες που μπορούν να γίνουν κατανοητές μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.

Για τις ανάγκες της έρευνάς της η ομάδα των επιστημόνων ανέλυσε τους χάρτες των 15 μεγαλύτερων δικτύων μετρό του κόσμου.

Υπέθεσαν ότι ένας επιβάτης έπρεπε να ταξιδέψει από το σημείο Α στο σημείο Β με την χρήση δύο γραμμών και υπολόγισαν την πιο γρήγορη διαδρομή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το μετρό της Νέας Υόρκης είναι το πιο πολύπλοκο του κόσμου και τελευταίο (πιο εύκολο) είναι αυτό του Χονγκ Κονγκ.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, ένας μέσος άνθρωπος για την επεξεργασία πληροφοριών χρησιμοποιεί "γνωστικό όριο" ισοδύναμο των περίπου 8 bits δεδομένων.

Το μετρό της Νέας Υόρκης χρησιμοποιεί πληροφορίες για τις δύο αυτές μεταφορές (βάσει του πειράματος από το σημείο Α στο σημείο Β, με δύο γραμμές) 8,1 bits.

Πάντως, προκύπτει ότι ενώ οι πολύπλοκοι χάρτες του μετρό είναι συνήθως σπάνιο φαινόμενο, είναι συνηθισμένο φαινόμενο αυτό των πολύπλοκων χαρτών για τις γραμμές λεωφορείων.

Οι ερευνητές καλούν τους αρμόδιους να κατασκευάζουν πιο εύκολους χάρτες γραμμών και στάσεων λεωφορείων αφού εκατ. πολίτες κάθε μέρα καλούνται να επεξεργαστούν μεγάλο όγκο δεδομένων, κάνοντας την ζωή τους δύσκολη.

Στα 5,6 εκατ. είναι οι επιβάτες που χρησιμοποιούν το μετρό της Νέας Υόρκης κάθε μέρα, ενώ 2,1 εκατ. είναι αυτοί που χρησιμοποιούν λεωφορείο.

Νέα Υόρκη:

metro_3.JPG

Παρίσι:

metro_4.JPG

Τόκιο:

metro_5.JPG

Λονδίνο:

metro_6.JPG

Μαδρίτη: 

metro_7.JPG

Βαρκελόνη: 

metro_9.JPG

Μόσχα: 

metro_10.JPG

Σεούλ: 

metro_11.JPG

Σανγκάι:

metro_12.JPG

Μέξικο σίτι:

metro_13.JPG

Βερολίνο:

metro_14.JPG

Σικάγο:

metro_15.JPG

Οσάκα:

metro_16.JPG

Πεκίνο:

metro_17.JPG

Χονγκ Κονγκ:

metro_18.JPG

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required