Γενικός Δείκτης:845.97-1%
EUR/USD: 1.17

Με αυτά τα τζετ η NASA υπόσχεται να «αναστήσει» τα υπερηχητικά επιβατικά ταξίδια

  • ( UPD -01/03/2016 15:06 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα για την επιστροφή των υπερηχητικών επιβατικών αεροσκαφών βρίσκεται η NASA η οποία προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς το σχέδιό της με τη βοήθεια των μεταπολεμικών αεροπλάνων«X-plane».

Συγκεκριμένα, η NASA έλαβε βραβείο για το προκαταρκτικό σχεδιασμό του νέου υπερηχητικού επιβατικού τζετ σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο εθνικό αεροδρόμιο Ronald Reagan Washington στο Arlington της Βιρτζίνια.

Η διαστημική υπηρεσία ελπίζει πως το νέο υπερηχητικό τζετ, το οποίο αποκαλεί και ως ο «γιος του Concorde» θα μπορούσε να αντικαταστήσει μια μέρα τα σημερινά επιβατικά αεροσκάφη. Μάλιστα σε περίπτωση που εγκριθεί η χρηματοδότηση, η NASA ελπίζει πως οι πρώτες πτήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν γύρω στο 2020.

Όπως αποκάλυψε ο Charles Bolden, ο διαχειριστής της NASA το σχέδιο αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την υπηρεσία, η χρηματοδότηση του οποίου εντάχθηκε στο προϋπολογισμό του οργανισμού για το έτος 2017.

«Η NASA εργάζεται σκληρά για να κάνει τις πτήσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον, πιο ασφαλείς και λιγότερο θορυβώδεις – δουλεύοντας παράλληλα στη δημιουργία αεροσκαφών που ταξιδεύουν γρηγορότερα αλλά και πιο αποτελεσματικά» όπως αναφέρει ο Charles Bolden και προσθέτει:

«Για το σκοπό αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από τότε που ο Chuck Yeager έσπασε το φράγμα του ήχου με το Bell X-1. Τώρα συνεχίζουμε το έργο με την κληρονομιά που έχουμε από τα υπερηχητικά X-plane με αυτό το πρώτο βραβείο που λάβαμε για το σχεδιασμό ενός πιο ήσυχου υπερηχητικού τζετ με στόχο την μεταφορά επιβατών».

The X-planes were a celebrated part of post-war aviation, helping Nasa break the sound barrier. Now, the space agency is planning to revive its historic 'X-plane' division to make commercial flights dramatically cleaner, quieter, and even faster. Pictured are some of the concept aircraft
 

Επικεφαλής της ομάδας για την ολοκλήρωση του προκαταρκτικού αυτού σχεδίου ορίστηκε από την NASA η εταιρεία Lockheed Martin Aeronautics με έδρα την Καλιφόρνια η οποία θα λάβει το ποσό των περίπου 20 εκατ. δολαρίων για διάστημα 17 μηνών για να μελετήσει το προσχέδιο. Σκοπός της θα είναι να αναπτύξει τα βασικά χαρακτηριστικά του υπερηχητικού και ένα προκαταρκτικό σχεδιασμό των αεροσκαφών που θα τηρεί τις κατάλληλες προδιαγραφές, και θα προσκομίσουν αποδεικτικά έγγραφα για τη χάραξη της ιδέας και το σχεδιασμό.

 

  • video icon: Yes
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required