Γενικός Δείκτης:757.49-0.57%
EUR/USD: 1.18

Γιουσουρούμ κλεμμένων αρχαίων από το Ισλαμικό Κράτος στην Τουρκία

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Μέλη του Ισλαμικού Κράτους επιδίδονται σε λαθρεμπόριο κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών με προορισμό της λείας τους την Τουρκία και το Gaziantep, όπου τα κλεμμένα αρχαία πωλούνται σε μαγαζιά και την τοπική αγορα.

Σύμφωνα με τον Vitaly Churkin, εκπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ, το ISIS κερδίζει άνω το 200 εκατ. δολαρίων τον χρόνο από την πώληση περί των 100.000 αρχαίων κλεμμένων αντικειμένων από την Συρία και το Ιράκ.

"Το σημείο όπου γίνεται η αγοραπωλησία των αρχαίων είναι η τουρκική πόλη Gaziantep, όπου τα κλεμμένα πωλούνται σε παράνομους πλειστηριασμούς και την τοπική αγορά" λέει ο Vitaly Churkin, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Τα αντικείμενα που γίνονται ανάρπαστα είναι νομίσματα, τα οποία μεταφέρονται από τα σύνορα στην Σμύρνη, την Μερσίνη και την Αντάλεια όπου και κατασκευάζονται πλαστά συνοδευτικά έγγραφα για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Ανασκαφές και μεταφορά αρχαιολογικών θησαυρών στους περίπου 4.500 αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, εννιά εκ των οποίων είναι μνημεία της UNESCO επιτρέπονταιται μόνο μετά από άδεια.

Η Άγκυρα αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required