Γενικός Δείκτης:766.13-0.62%
EUR/USD: 1.16

Οι επενδυτές ποντάρουν στην ειρήνη και εκτοξεύουν το real-estate στα σύνορα της Κορέας!

  • ( UPD -13/06/2018 17:32 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Η αγορά του real-estate είναι μια σκληρή αλλά επικερδής επενδυτική δραστηριότητα. Πολλές φορές οι επενδυτές αναζητούν κρυμμένα «διαμαντάκια», των οποίων η αξία θα μπορούσε να εκτοξευθεί σε μερικά χρόνια.

Ένα τέτοιο διαμάντι αποτελεί το Παζού, το οποίο ναι μεν δεν είναι κρυμμένο, ωστόσο μέχρι τώρα δεν αποτελούσε επιλογή λόγω του ότι βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη περιοχή, στα σύνορα μεταξύ Βόρειας και Νοτίου Κορέας!

Ωστόσο η ιστορική συνάντηση Τραμπ-Κιμ και το φαινομενικά θετικό κλίμα μεταξύ των δύο αντρών, αλλάζει τα δεδομένα, και τα αλλάζει πολύ, τόσο για τους κατοίκους του Παζού, όσο και για τους επίδοξους επενδυτές, που βλέπουν πλέον το όμορφο Παζού με άλλο «μάτι».

Από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο του 2018, οι συναλλαγές real estate στο Παζού υπερδιπλασιάστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της Νοτίου Κορέας που ανέφερε το Reuters.

Παράλληλα οι τιμές των ακινήτων φέρονται να εκτοξεύονται στα ύψη, καθώς η κερδοσκοπία της ειρήνης στοχεύσει σε ένα μεγάλο στοίχημα, τον τερματισμό της πυρηνικής απειλής!

Το Παζού βρίσκεται στον 38ο παράλληλο και ακριβώς στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα και η έδρα της στρατηγικής στρατιωτικής βάσης της Νότιας Κορέας. Θεωρείται πύλη προς το χωριό Panmunjom των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια προς τη Βόρεια Κορέα.

paju1.png

Πλέον θα μπορούσε να μετατραπεί (ήδη μετατρέπεται) σε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Από το Παζού, οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν στο παρατηρητήριο Ντόρα και να δουν τη Βόρεια Κορέα από τα κιάλια.

Εάν η ειρήνη εδραιωθεί στην κορεατική χερσόνησο, το Παζού μπορεί να καταλήξει να είναι ένας μεγάλος τουριστικός κόμβος. Τουλάχιστον σε αυτό στοιχηματίζουν οι επενδυτές...

Αγοράζουν στρέμματα γης με νάρκες (!) χωρις καν να τα δουν

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ενώ η γεωργική γη Παζού κόστιζε περίπου 2 δολάρια/τετραγωνικό μέτρο το Φεβρουάριο του 2018, το Μάιο ήταν ήδη πάνω από τα 5 δολάρια/τετραγωνικό μέτρο και σε ορισμένες περιοχές 13 δολάρια.

Τώρα, με πολλούς να πιστεύουν ότι η ειρήνη είναι προ των πυλών, το Παζού έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη ότι και η τιμή εδαφών «γεμάτα με νάρκες» έχει αυξηθεί κατά 100%!

paju22.PNG

Το Reuters ανέφερε έναν οδοντίατρος από τη Νότια Κορέα αγόρασε κοντά στο Παζού, οκτώ ξεχωριστά οικόπεδα στα μέσα Μαρτίου, συνολικής επιφάνειας 49 στρεμμάτων και αξίας 2,8 εκατ. δολαρίων, χωρίς να τα έχει δει!

Και η περιοχή Παζού μεταξύ Βορρά και Νότου δεν είναι το μόνο κομμάτι γης που βρίσκεται στο ραντάρ των επενδυτών αυτή τη στιγμή.

Οι τιμές των ακινήτων στην κινεζική πόλη Dandong, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, σημείωσαν αύξηση 2% στις τιμές από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Quartz, επικαλούμενοι τα επίσημα στοιχεία της Κίνας.

pajjss.jpg

Οι νέες πωλήσεις ακινήτων στην πόλη είναι σχεδόν διπλάσιες από ό, τι ήταν πριν από ένα χρόνο, ξεπερνώντας τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας.

Οι επενδυτές φυσικά δεν βασίζονται τυφλά στον Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Υπάρχει φημολογία ότι η νοτιοκορεάτικη Hyundai σκέφτεται να ξαναρχίσει projects στη Βόρεια Κορέα.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο της απελευθέρωσής της αγοράς της και να χαλαρώσει την ασφυξία της σχετικά με τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων που υποδηλώνουν ότι ορισμένοι ρεφορμιστές πολιτικοί έχουν ανακύψει υπό την ηγεσία του Κιμ.

Ο επικεφαλής μεταξύ αυτών λέγεται ότι είναι ο Πακ Πονγκ Γιου, πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Κορέας, υπεύθυνος για την οικονομία.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required

Δημοφιλή στο Internet