Γενικός Δείκτης:8721.62%
EUR/USD: 1.23

H κρυφή ζωή ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο

  • ( UPD -05/12/2015 10:00 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ο Carlos Slim, ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Λατινικής Αμερικής και, εδώ και λίγα χρόνια, του κόσμου, έχει έναν... περίεργο "ήρωα": Τον Μογγόλο στρατιωτικό ηγέτη της ιστορίας Genghis Khan. Ο ενθουσιασμός του Slim με τον μεσαιωνικό αυτοκράτορα υποδεικνύει και τις στρατηγικές του Carlos. O Genghis πραγματοποιούσε τακτικές υποχωρήσεις, αφήνοντας τους εχθρούς να νομίζουν πως νίκησαν, πριν χτυπήσει πραγματικά, κατατροπώνοντας τους. Ο 75χρονος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών λέει εδώ και 15 χρόνια πως παραιτείται. Παρόλα αυτά, έχει κάνει το αντίθετο, με "χτυπήματα" και κινήσεις προς νέες κατευθύνσεις, όπως το πετρέλαιο.

Ο θαυμασμός του Slim για τον Genghis Khan είναι μία από τις πτυχές του δισεκατομμυριούχου που αποκαλύπτονται στο νέο βιβλίο για τον ίδιο, από τον δημοσιογράφο Diego Enrique Osorno. Στο βιβλίο "Slim: The Political Biography of the Richest Mexican in the World", επίσης αποκαλύπτεται πως ο Slim ήταν θύμα bullying στο σχολείο του στην Πόλη του Μεξικού επειδή ήταν γόνος Λιβανέζων, οι οποίοι είχαν το επώνυμο Salim. Υποδεικνύεται πως η οικογένειά του είχε σχέσεις με την Λιβανέζικη Φάλαγγα, ένα δεξιό Χριστιανικό γκρουπ το οποίο είναι γνωστό για τις σφαγές εναντίον Παλαιστινίων. Επίσης καταγράφεται πως ο μεγάλος αδελφός του Slim, Julian, ήταν μέλος μίας μυστικής μεξικανικής αστυνομίας η οποία κατηγορείται για δολοφονίες και βασανισμούς αριστεριστών.

H βιογραφία του Osorno, όμως δείχνει και την πλευρά του Slim ως σοβαρού και αξιόπιστου επιχειρηματία, ως μαθηματικής ιδιοφυΐας, ο οποίος κρατά μία κάποια ταπεινότητα ακόμη κι αν η περιουσία του φτάνει τα 77 δισ. δολάρια.

Ο Osorno ξεκίνησε την έρευνά του το 2007, ξοδεύοντας χρόνια καταγράφοντας τα προβλήματα των φτωχών και αποξενωμένων του Μεξικό. Παρατηρώντας την περιουσία του Slim και τον πολλαπλασιασμό της, σοκαρίστηκε. Όπως αναφέρει "Είχα ως οδηγό τον θυμό και μία αίσθηση αδικίας. Πώς γίνεται σε μία τόσο φτωχή χώρα να υπάρχει κάποιος σαν κι αυτόν;". Ο Slim συνέχισε την άνοδό του και έγινε ο πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη το 2010 μέχρι το 2013. Μετά, έχασε τον τίτλο στον Bill Gates, και ο ίδιος έχει υποφέρει κάπως από την πτώση της τιμής του χρυσού φέτος.

Παρά τον θυμό του Osorno, η έρευνά του τον οδήγησε στο να σεβαστεί τα επιχειρηματικά χαρακτηριστικά του Slim και αυτό που χαρακτήρισε ως "μόνιμη στρατηγική βλέψη". Ο Osorno προσπαθούσε τέσσερα χρόνια να βρεθεί σε συνέντευξη με τον ισχυρό άνδρα. Ο Slim του έδωσε τρεις συνεντεύξεις, συνολικά επτά ωρών. "Ο Slim μου είπε 'Μην γράψεις πολλά ψέμματα για μένα', κάτι μεταξύ απειλής και αστείου. Είπε 'Γιατί ενδιαφέρεσαι τόσο πολύ για τον θαυμασμό μου προς τον Genghis Khan;' και όπως το ρώτησε, μου έδωσε μετά και πολλά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορική φιγούρα".

Μετά από την αποφοίτησή του ως μηχανικός, ο Slim έβγαλε χρήματα παίζοντας στο χρηματιστήριο, και ως ιδιωτικός επενδυτής σε ρεστοράν, οικοδομικές εταιρίες, ορυχεία. Αλλά ο πλούτος του πολλαπλασιάστηκε τη δεκαετία του '90 όταν αγόρασε το μονοπώλιο της τηλεφωνίας του Μεξικό από την κυβέρνηση. Μέσω "επιθετικών" κινήσεων, η Telmex έγινε το νούμερο ένα στην αγορά τηλεφωνίας του Μεξικό για πολλά χρόνια. Ακόμη και σήμερα, της ανήκει το 70% των σταθερών και κινητών γραμμών της χώρας. Ο Osorno αναφέρει πως αυτή η έλλειψη ανταγωνιστικότητας πλήττει την χώρα αλλά ο Slim δεν παρανόμησε. "Γνωρίζει το σύστημα καλύτερα από τον καθένα".

Ο Slim αγόρασε εταιρίες τηλεπικοινωνιών ανά την Λατινική Αμερική και παραπέρα, μέχρι που η δική του America Movil διαχειριζόταν 300 εκατομμύρια γραμμές τηλεφώνου. Ο ίδιος συνεχίζει και επενδύει σε αεροπορικές, σε ομάδες ποδοσφαίρου, σε μεγάλα καταστήματα στις ΗΠΑ και στην New York Times (κατέχει το 16%). Τον Απρίλιο, ο Slim έστησε την δική του εταιρία πετρελαίου και αερίου. Ο Osorno αναφέρει πως ο Slim τώρα θέλει περισσότερο να "κερδίσει" παρά να βγάλει λεφτά.

Παρόλο τον σεβασμό προς τις ικανότητες του Slim, o Osorno βλέπει την νίκη του δισεκατομμυριούχου ως έμβλημα του άνισου συστήματος που κρατά του περισσότερους Μεξικανούς, φτωχούς, αυξάνοντας το έγκλημα και τη βία. Ο ίδιος αναφέρει πως "Η επιτυχία λίγων δεν θα πρέπει να γίνεται με κόστος την αποτυχία μίας ολόκληρης χώρας".

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required