Γενικός Δείκτης:749.230.37%
EUR/USD: 1.18

Ο Ελληνας trader της Barclays, το μεγάλο κόλπο με το Libor και το... μπαράκι στα νησιά

  • ( UPD -15/04/2016 10:54 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ο πρώην υπάλληλος της τράπεζας εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor - Ηθελε τα γρήγορα χρήματα για να αποσυρθεί με ένα μπαράκι στα νησιά και να συγγράψει βιβλίο

Του Στέλιου Μορφίδη 

Γρήγορο χρήμα, στημένη δουλειά και όνειρα για... πρόωρη συνταξιοδότηση με ένα μπαράκι στα νησιά. Το όνειρο του Σ.K., ενός εκ των κατηγορουμένων πρώην υπαλλήλων της Barclays για το σοβαρό σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor, φαίνεται ότι ήταν απλό, σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή στη δίκη που είναι σε εξέλιξη στο Δικαστήριο του Στέμματος στο Σάουθγουορκ.

Νεαρός trader τότε, μόλις 33 ετών το 2005, όταν και στήθηκε το μεγάλο κόλπο, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, ήθελε ό,τι και οι συνάδελφοι της γενιάς του που μπήκαν στη χρηματαγορά την εποχή του φθηνού χρήματος: τη φήμη του πετυχημένου trader στο χρηματοοικονομικό κέντρο του Σίτι του Λονδίνου, αλλά και παχυλά μπόνους για μια ζωή ξέγνοιαστη. Μια ζωή που, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της κατηγορούσας αρχής, στην περίπτωσή του θα του επέτρεπε να αφήσει τους ξέφρενους ρυθμούς και το άγχος του Λονδίνου για ένα ελληνικό νησί. Εκεί όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα άνοιγε ένα μπαράκι, αλλά και θα έγραφε ένα βιβλίο όπου θα κατέγραφε το «Μεγάλο Κόλπο» που στήθηκε και επηρέασε το σύνολο της λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος, με τεράστια κέρδη για τον ίδιο και τους εμπλεκόμενους συναδέλφους του, τους εργοδότες και τους πελάτες τους. Ενα κόλπο όμως που προκάλεσε αντίστοιχες ζημίες σε άλλους επενδυτές, ακόμα και σε απλό κόσμο που προσπαθούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις των δανείων του, τα οποία... αποδεικνύεται ότι κοστολογούνταν με βάση ένα εύκολα χειραγωγήσιμο κυμαινόμενο επιτόκιο!

Ως trader swaps σε δολάρια, μαζί με άλλους τέσσερις πρώην συναδέλφους του -οι τρεις στο γραφείο της τράπεζας στη Νέα Υόρκη- κατηγορείται ότι από τον Ιούνιο του 2005 ως τον Σεπτέμβριο του 2007, ακριβώς έναν χρόνο προτού ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, «πείραζαν» συστηματικά το επιτόκιο που χρησιμοποιείται για τον διατραπεζικό δανεισμό σε δολάρια.

Στην πυραμίδα του κυκλώματος που είχε στηθεί, πάντως, ο Ελληνας trader, ο οποίος δηλώνει πλέον μόνιμος κάτοικος Αθήνας, και μάλιστα είχε καταβάλει ειδική χρηματική εγγύηση 40.000 στερλινών για να του επιτραπεί να επιστρέψει στην Ελλάδα μέχρι να ξεκινήσει η δίκη, δεν φαίνεται να είχε ηγετική θέση.

Τον ρόλο αυτό φαίνεται να κρατά ο συγκατηγορούμενός του, τότε επικεφαλής των συναλλαγών σταθερού εισοδήματος (fixed income) της Barclays στη Νέα Υόρκη, Τζέι Μέρτσαντ, 45 ετών, ο οποίος, σύμφωνα με τις Αρχές, είχε και τα μεγαλύτερα προσωπικά κέρδη. Συνολικά, το 2006 είχε απολαβές 1,3 εκατ. στερλίνες και το 2007 2,2 εκατ. στερλίνες σχεδόν αποκλειστικά από τα μπόνους για τις «επιδόσεις» του.

mercjhjhant

Ο Τζέι Μέρτσαντ

Στην πυραμίδα ακολουθούσαν οι υφιστάμενοι του Μέρτσαντ στο τμήμα του, Ράιαν Ράιχ, 34 ετών, και Αλεξ Πάμπον, 37 ετών, με απολαβές για το 2007 800.000 ο πρώτος και 325.000 δολάρια ο δεύτερος. Σύμφωνα με τη δικογραφία, σήμερα 44 ετών, είχε πάρει το 2005 ως μισθό 60.000 και μπόνους 140.000 στερλίνες, ενώ ο συγκατηγορούμενός του από τα κεντρικά της τράπεζας στο Λονδίνο, ο οποίος φέρεται να έχει και τον καταλυτικό ρόλο στη χειραγώγηση λόγω της θέσης του, Τζόναθαν Μάθιου, 35 ετών, εμφανίζεται να έχει συνολικές απολαβές 280.750 στερλίνες το 2007.

Reih

Ο Ράιαν Ράιχ 

Papbon

Ο Αλεξ Πάμπον

 

mathew

Ο Τζόναθαν Μάθιου

Τα e-mails

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τέσσερις traders σε πάρα πολλές περιπτώσεις, τουλάχιστον 170, ζήτησαν από τον Τζόναθαν Μάθιου αλλά και έναν συνάδελφό του ονόματι Πίτερ Τζόνσον (για τον οποίο ωστόσο δεν στοιχειοθετήθηκαν κατηγορίες) να υποβάλουν επιτόκια συναλλαγών στην Ενωση Βρετανικών Τραπεζών (είναι υπεύθυνη για τον προσδιορισμό των διατραπεζικών επιτοκίων) που να εξυπηρετούν τα στοιχήματα που είχαν βάλει νωρίτερα στις αγορές. 

Ενδεικτικά, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο email του Μέρτσαντ που ζητούσε να «φιξάρετε το Libor στο 4,48% (...) ειδάλλως θα με σφάξουν», όπως έλεγε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, φέρεται να πρόσφερε επανειλημμένα στους δύο υπεύθυνους για την υποβολή των στοιχείων Libor καφέ ή κρασί ως αντάλλαγμα για ευνοϊκά -προς τα στοιχήματά του- επιτόκια.

Οταν μάλιστα ο Τζόνσον φάνηκε να ανταποκρίνεται θετικά σε αίτημα του τον Ιανουάριο του 2006, ο τελευταίος του αποκαλύπτει και τα σχέδια συνταξιοδότησής του!

«Είσαι αστέρι, όπως πάντα. Οταν παραιτηθώ απ’ αυτή τη δουλειά θα γράψω ένα βιβλίο για όλα αυτά και θα γράψω καλά πράγματα και για σένα. Χα χα».

Αργότερα, τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, σε άλλο του μήνυμα γράφει σε email προς τον Τζόνσον: «Θυμήσου, όταν αποσυρθώ απ’ αυτή τη δουλειά και γράψω βιβλίο για όλα αυτά το όνομά σου θα γραφτεί με χρυσά γράμματα. Θα έχεις ανοιχτή πρόσκληση για το μπαράκι μου στα ελληνικά νησιά».

Σύμφωνα με τα email που διαβάστηκαν στο δικαστήριο, υπήρξε απάντηση από τον Τζόνσον που ανέφερε: «Θα προτιμούσα να μην είμαι σε κανένα βιβλίο!».

Σύμφωνα με τον δημόσιο κατήγορο, αν και ο Ελληνας trader αποχώρησε από την Barclays το καλοκαίρι του 2006 για να ενταχθεί στη Merrill Lynch, στην οποία και παρέμεινε ως το 2011, συνέχιζε να έχει επαφές με το κύκλωμα και να ζητά από τους πρώην συναδέλφους του «χάρες».

Ολοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται το κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρει ότι όλοι τους εξαπάτησαν το σύστημα προβαίνοντας σε πράξεις που «θα ’πρεπε να γνωρίζουν ότι είναι παράνομες». Σύμφωνα με τον κατήγορο «οι άνθρωποι αυτοί έχαιραν της εμπιστοσύνης της Barclays για να διαπραγματεύονται ντιλς πολλών δισ. δολαρίων».

Η υπεράσπιση

Απ' την πλευρά του πάντως ο συνήγορος του Σ.Κ. είπε στο δικαστήριο ότι «τα μηνύματα αυτά δεν ανταλλάχθηκαν εν κρυπτώ». Όπως σημείωσε όλη η επικοινωνία που υπήρχε μεταξύ του γραφείου στη Νέα Υόρκη και των Κεντρικών στο Λονδίνο ήταν ανοικτή και ότι ο πελάτη τους θεωρούσε ότι η ανταλλαγή των μηνυμάτων παρακολουθούνταν απ' την τράπεζα.

Επίσης ο Σ.Κ. Υποστηρίζει ότι η αμοιβή του και τα μπόνους που έλαβε δεν επηρεάστηκαν απ' τις τοποθετήσεις που είχε κάνει στο Libor.

Περίπου την ίδια γραμμή είχε ακολουθήσει την περασμένη εβδομάδα και ο συνήγορος του Τζόναθαν Μάθιου, του ανθρώπου που εκ μέρους της Barclays υπέβαλε τα στοιχεία για τη διαμόρφωση του Libor λέγοντας πως δεν είχε κάποιο οικονομικό όφελος απ' τα κέρδη που έβγαζαν οι traders απ' το «στήσιμο» του επιτοκίου.

Το μεγάλο σκάνδαλο

Υπενθυμίζεται ότι η Barclays ήταν η πρώτη τράπεζα στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμo για τη χειραγώγηση του επιτοκίου Libor και κλήθηκε να πληρώσει 290 εκατ. στερλίνες τον Ιούνιο του 2012. Εκείνη η εξέλιξη είχε οδηγήσει στην απομάκρυνση του Μπομπ Ντάιαμοντ, διευθύνοντα συμβούλου της Barclays.

bob diamond

Ο Μπομπ Ντάιμοντ

Από τότε, οι διεθνείς αρχές έχουν επιβάλει πρόστιμα ύψους 9 δισ. δολαρίων σε δώδεκα τράπεζες που εμπλέκονται στο εν λόγω σκάνδαλο. Το Libor, το διατραπεζικό επιτόκιο για το δολάριο, αποτελεί το θεμέλιο για τίτλους άνω των 350 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως.

Η δίκη έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει περίπου 12 εβδομάδες.

dikastirio2

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required