Γενικός Δείκτης:845.97-1%
EUR/USD: 1.17

Αλέξανδρος Γκουσιάρης: Από την παραγωγή και την τυποποίηση στην... Beenotes

  • ( UPD -05/09/2016 09:04 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Κώστα Τσαούση

Ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης είναι παλιός γνώριμος της στήλης. Αφορμή για την πρώτη συνάντησή μας ήταν οι εξαγωγικές επιδόσεις της οικοτεχνίας που διατηρεί με έδρα το χωριό Ηλιάς -σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Καρδίτσα-, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή και τυποποίηση μελιού και βιολογικών προϊόντων τομάτας. Ο Αλέξανδρος, πτυχιούχος μαθηματικός, συγκεντρώνει στο πρόσωπο του αρκετές ακόμα ιδιότητες. Είναι ο ίδιος παραγωγός της πρώτης ύλης που τυποποιεί και εμπορεύεται. Είναι καλλιεργητής στα χωράφια του τόπου του, αλλά και έμπειρος μελισσοκόμος που τριγυρνά την Ελλάδα με τις κυψέλες του. Πάνω απ' όλα, όμως, είναι ένας ανήσυχος επιχειρηματίας.

Τελευταία, ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης έγινε συνιδρυτής μιας startup που διαθέτει μια τεχνολογική εφαρμογή που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία για τους μελισσοκόμους και τη μελισσοκομία. Πρόκειται για το beenotes, τον καλύτερο και πιο χρήσιμο συνεργάτη του μελισσοκόμου όπου Γης! Κι αυτό γιατί πρόκειται για την πρώτη και μοναδική φωνητικά ελεγχόμενη εφαρμογή για τη μελισσοκομία. Οπως εξηγούν οι δημιουργοί της, «με το beenotes μιλάς, και αυτό καταγράφει εύκολα και αξιόπιστα όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να μπορείς με άνεση να διαχειρίζεσαι, να οργανώνεις και να αυξάνεις την απόδοση του μελισσοκομείου σου».

Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια εφαρμογή που λύνει κυριολεκτικά τα χέρια στον μελισσοκόμο. Για να καταλάβουμε την καινοτομία της, όμως, ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα. Ο μελισσοκόμος αναγκάζεται να φοράει μια στολή που δυσκολεύει την όποια επιτόπου καταγραφή σε πραγματικό χρόνο. Πετρούλες, σημάδια με κιμωλία, χρωματιστά καπάκια, πρόχειρες σημειώσεις σε χαρτιά σημαίνουν καθυστέρηση ή ελλιπή καταγραφή, με συνέπεια την έλλειψη δεδομένων σε σχέση με ασθένειες, ηλικίες, τροφή, πλαίσια, σμηνουργία και διάφορα άλλα, που οδηγούν σε μειωμένη παραγωγικότητα και αναποτελεσματική διαχείριση.

Το beenotes σας απελευθερώνει τα χέρια και σας γλιτώνει χρόνο. Tα δεδομένα καταγράφονται μέσα από μια σειρά αυτοματοποιημένων ερωτήσεων και απαντήσεων απευθείας στο κινητό σας. Δεν χρειάζεται σύνδεση WiFi, ενώ μπορείτε να συγχρονίσετε τις καταγραφές σας με τη web εφαρμογή όταν βρεθείτε σε εμβέλεια δικτύου.
Ολα τα δεδομένα είναι καταγεγραμμένα, αποθηκευμένα και προσβάσιμα ώστε να μπορείτε να τα επεξεργαστείτε από τον υπολογιστή σας ή το tablet σας οποιαδήποτε στιγμή θέλετε. Το σύνολο των συγκεντρωμένων στοιχείων ανά κυψέλη και μελισσοκομείο σας δίνουν μετά από κάθε επιθεώρηση ή τρύγο απευθείας στην οθόνη σας πλήρη εικόνα για την πορεία των μελισσιών, την παραγωγή, τις αρρώστιες, τις ανάγκες σε χώρο και τροφή και... όχι μόνο!

Ο Αλέξανδρος είναι ο ένας από τους τέσσερις συνιδρυτές της startup που ανέπτυξε και τρέχει την εφαρμογή. Οι άλλοι τρεις είναι ο Θανάσης Κατσαμάνης, ο Χαράλαμπος Μπακολιάς και ο Νότης Παπασουλιώτης. Η ομάδα της beenotes αποτελείται από 12 άτομα, εκ των οποίων οι τρεις είναι κάτοχοι διδακτορικού. Η ομάδα διακρίνεται για το πλήθος των ειδικοτήτων που διαθέτουν τα μέλη της, όπως Speech Recognition και Machine Learning, αλλά και για τους δυνατούς προγραμματιστές της.

Ξεχωριστό ρόλο παίζει όμως η Μάγια. Πρόκειται για τη γυναικεία φωνή που χρησιμοποιείται για να καθοδηγήσει τον μελισσοκόμο κατά την επιθεώρηση των κυψελών του. Η Μάγια συνεχώς μαθαίνει και βελτιώνει την εμπειρία με τον χρήστη μέσω του machine learning. Ολα τα δεδομένα που συγκεντρώνει μέσω της φωνής του χρήστη καταχωρούνται στη βάση, όπως αριθμός κυψέλης, πλαισίων, διαθεσιμότητα τροφών, χρώμα βασίλισσας, τρύγος κ.λπ., και είναι διαθέσιμα στον μελισσοκόμο προκειμένου να τα μελετήσει και να πάρει αποφάσεις για την παραγωγή του μετά την επιστροφή στο σπίτι του μέσω της οθόνης του υπολογιστή του. Το beenotes βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση εφαρμογής και είναι διαθέσιμο για Android.

Ζήτησα από τον παλιό μου γνώριμο Αλέξανδρο να μου μιλήσει για τη διαδρομή της beenotes μέχρι τώρα και ανταποκρίθηκε. Στην αρχή μού μίλησε για την ανταπόκριση που είχε η εφαρμογή: «Μόνο με 3 άρθρα σε μελισσοκομικά blogs, οι αρχικές εγγραφές -από όλη την Ελλάδα- ξεπέρασαν τις 700. Αρχικά δώσαμε πρόσβαση σε περίπου 350 μελισσοκόμους να δοκιμάσουν την εφαρμογή και να μας στείλουν τις παρατηρήσεις τους προκειμένου να τη βελτιώσουμε. Τώρα πια έχουμε ξεπεράσει τους 1.000 εγγεγραμμένους και ετοιμαζόμαστε να την ανοίξουμε και στους υπόλοιπους χρήστες για να έχουν την ευκαιρία να τη δοκιμάσουν με όλες τις σημαντικές της βελτιώσεις».

Στη συνέχεια είπαμε για τη σουηδική εμπειρία που γέμισε αισιοδοξία τους εμπνευστές και δημιουργούς της εφαρμογής και τους έπεισε ότι μπορούν να απευθυνθούν σε όλο τον κόσμο: από τη Σκανδιναβία και τον μεσογειακό ευρωπαϊκό Νότο μέχρι τη μακρινή Ωκεανία. «Η εφαρμογή παρουσιάστηκε και σε εξειδικευμένη μελισσοκομική έκθεση στο Μάλμε της Σουηδίας, όπου έγινε δεκτή με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες μελισσοκομίας αλλά και από την επιστημονική κοινότητα, καθώς λύνει ένα σοβαρότατο πρόβλημα, την έλλειψη δεδομένων μελισσοκομίας. Δυστυχώς, η μοναχικότητα του επαγγέλματος, η ογκώδης στολή, το μέλι και η πρόπολη που κολλάνε στο χαρτί, στο μολύβι και στην οθόνη... δεν επέτρεπαν στον μελισσοκόμο να κρατάει δεδομένα έως τώρα. Το beenotes λύνει το πρόβλημα με τη χρήση φωνής για την καταγραφή δεδομένων. Απλώς ξεκινάς την εφαρμογή στο κινητό σου, το βάζεις στην τσέπη σου και το... ξεχνάς. Η Μάγια ρωτάει, ο μελισσοκόμος απαντάει και τα δεδομένα καταγράφονται στη βάση. Δουλεύει και χωρίς mobile data ή WiFi, σε όποιο σημείο και αν βρίσκεται ο μελισσοκόμος».

Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί πάνω σε ερευνητικά αποτελέσματα επεξεργασίας φωνής (state of the art speech recognition models) και έχει ένα πολύπλοκο μοντέλο ευφυΐας και ανάλυσης των δεδομένων (beenotes intelligence) που μπορεί να βοηθήσει τον παραγωγό μελισσοκόμο να αυξήσει την παραγωγή του κατά 30% το πρώτο έτος και έως 20% κάθε επόμενο. «Στόχος μας», όπως εξηγεί ο Αλέξανδρος, «είναι να γίνει όχι μόνο ένα εργαλείο καταγραφής δεδομένων, αλλά και ανάπτυξης της παραγωγής και βελτιστοποίησης των διαδικασιών του μελισσοκόμου, όπως πόσα πλαίσια ή τροφές να κουβαλήσω στο πεδίο ή πότε να αλλάξω τη βασίλισσα, ποια είναι η καλύτερη βασίλισσά μου και άλλα πολλά».

Η beenotes αρχικώς αφορά την καταγραφή και παρακολούθηση της παραγωγής του μελισσοκόμου, αλλά και τη μεγάλη βιομηχανία που ασχολείται με την παραγωγή προϊόντων μελιού και θέλει να μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της παραγωγής και να βελτιστοποιεί τη γραμμή της σε όλα τα στάδια. Ηδη η εταιρεία που έχει αναπτύξει και τρέχει την εφαρμογή βρίσκεται σε επαφή με ελληνικές και ξένες βιομηχανίες για τη χρήση της πλατφόρμας από τους παραγωγούς τους. H εφαρμογή είναι διαθέσιμη για χρήση στην ελληνική, στην αγγλική και την ισπανική γλώσσα.

Ο μελισσοκόμος αναγκάζεται να φοράει μια στολή που δυσκολεύει την όποια επιτόπου καταγραφή της κατάστασης της κυψέλης. Το beenotes απελευθερώνει κυριολεκτικά τα χέρια του. Η Μάγια, μια γυναικεία φωνή, καθοδηγεί με ερωτήσεις τον μελισσοκόμο κατά την επιθεώρηση και αυτός δίνει τις απαντήσεις του στο κινητό, που καταγράφει όλα τα δεδομένα για μελλοντική χρήση.

14b

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required