Γενικός Δείκτης:755.63-1.98%
EUR/USD: 1.17

Ο ακροδεξιός πρώην ραδιοφωνικός παραγωγός που απειλεί την έδρα της Μέρκελ

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Πραγματική απειλή για την Καγκελάριο Μέρκελ αποδεικνύεται ένας πρώην ραδιοφωνικός DJ, και μάλιστα πολύ δημοφιλής, καθώς για πρώτη φορά μετά από 27 συναπτά έτη, μπορεί να καταφέρει να «κλέψει» τη βουλευτική έδρα της Σιδηράς Κυρίας της Γερμανίας. Πρόκειται για τον 47χρονο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Alternative for Germany (AfD), Leif-Erik Holm, που επί δύο δεκαετίες αποτελούσε έναν από τους πλέον δημοφιλείς ραδιοφωνικούς DJs της χώρας.

Λόγος για την πιθανή ανατροπή, το ολοένα αυξανόμενο κύμα οργής στη Γερμανία για τη μετανάστευση.

«Εχουμε μια ευκαιρία. Αν μπορέσουμε να προσελκύσουμε περισσότερους συνταξιούχους, είναι πολύ πιθανό να πάρουμε την εκλογική περιφέρεια της Μέρκελ», είπε ο Holm.

Το γερμανικό εκλογικό σύστημα διασφαλίζει πάντως ότι ακόμα κι ένας πολιτικός σεισμός από μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να της κόψει τον δρόμο για την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία.

Αν και φαίνεται απίθανο, η πιθανότητα να βιώσει η Μέρκελ μια ήττα στην εκλογική της περιφέρεια στις ακτές της Βαλτικής, υπογραμμίζει τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η μεταναστευτική της πολιτική.

merkk

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το AfD θα γίνει η πρώτη ακροδεξιά κίνηση που θα κερδίσει έδρες στη Βουλή από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι πιθανό να αναδειχθεί σε τρίτη δύναμη. Μάλιστα, στο κρατίδιο που περιλαμβάνει την περιφέρεια της Μέρκελ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η υποστήριξη στο AfD είναι διπλάσια από την αντίστοιχη σε εθνικό επίπεδο.

«Δεν θέλω Ινδιάνους στη χώρας μου» δήλωνε μπροστά στις κάμερες ο Holm τη μέρα που διαδηλωτές κατά της μετανάστευσης υποδέχθηκαν το αυτοκίνητο της Μέρκελ με ντομάτες.

Αποκαλεί δε τους μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το έθνος και δεν παραλείπει να επιτεθεί στη Μέρκελ για την πολιτική της για ανοιχτά σύνορα που έφεραν 1,3 εκατ. πρόσφυγες στη χώρα από το 2015.

Ο Holm μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και σπούδασε οικονομικά, παίρνοντας το πτυχίο του την εποχή που έπεφτε το Τείχος του Βερολίνου, το 1989. Εκανε όνομα ως ραδιοφωνικός παραγωγός από τη δεκαετία του '90, ενώ στο AfD προσχώρησε το 2013.

Χρεώνει στη Μέρκελ τα πάντα: από τις ελληνικές διασώσεις μέχρι την ψήφο υπέρ του Brexit και όπως λέει χαρακτηριστικά «ήρθε η ώρα να φύγει».
«Χωρίς τη Μέρκελ δεν θα υπήρχε AfD. Χωρίς εκείνη δεν θα χρειαζόταν να υπάρχει AfD», δηλώνει.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required