Γενικός Δείκτης:771.18-0.22%
EUR/USD: 1.17

Υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα όλες οι δαπάνες της φορολογικής δήλωσης

  • ( UPD -11/12/2015 08:38 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Κωστή Πλάντζου

Δεν θα υπάρξει αναδρομικός φόρος για το 2015 όπως τουλάχιστον υποστηρίζει, αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο από το 2016 γίνεται η υποχρεωτική η πληρωμή με πλαστικό χρήμα οποιασδήποτε δαπάνης δηλώνεται στη φορολογική δήλωση. Θα εξαιρεθούν οι υπερήλικες άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών.

Μετά από 2,5 ώρες διαβουλεύσεων με τους θεσμούς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης, ανέφερε ότι στο πολυνομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα από το 2016 και μετά θα απαιτείται για το «κτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου ένα ποσοστό δαπανών (ενδεχομένως 10% του εισοδήματος, όμως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί) να έχει γίνει με «πλαστικό» χρήμα, μέσω τραπέζης. Αντίστοιχα, όμως, η κάθε άλλη δαπάνη που δηλώνεται στο Ε1 (όπως δαπάνες για ιατρούς ή αγορά αυτοκινήτου κτλ) θα πρέπει, επίσης, να γίνεται και μέσω τραπέζης.

Επιπλέον, και ασχέτως από την πορεία της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ εξετάζει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες οποιαδήποτε δαπάνη δηλώνουν στα έξοδά τους και αυτή να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι μόνο όσες είναι άνω των 500 ευρώ, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή.

Την ίδια ώρα και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα πάντα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, υπήρξε συμφωνία με τους Θεσμούς για το πλαίσιο λειτουργίας της νέας ΓΓΔΕ.

Σημειώνεται ότι στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα υπάρχει και διάταξη για τη δυνατότητα υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης των ζευγαριών που κάνουν χρήση του συμφώνου συμβίωσης ανεξαρτήτου φύλου.

Παρόλα αυτά, ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι «ενώ εμείς θέλουμε να έρθει το περιουσιολόγιο και η ρύθμιση για την αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων μέσα στον Δεκέμβριο, περιμένουμε το «πράσινο φως» από τους Θεσμούς».

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required

Δημοφιλή στο Internet