Γενικός Δείκτης:807.44-0.79%
EUR/USD: 1.23

POS - πρεμιέρα με υδραυλικούς και ταβέρνες

  • ( UPD -17/01/2017 18:19 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Κωστή Πλάντζου

Να εξαιρέσει από την υποχρέωση να δέχονται κάρτες τα σημεία πώλησης καπνού και τα μικρά παντοπωλεία, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου, σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση.

Και μπορεί ακόμα και σήμερα να μην γίνονται δεκτές ορισμένες κάρτες από τα ΕΛΤΑ, την ΕΥΔΑΠ και τα σούπερ-μάρκετ, αλλά το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να υποχρεώσει ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ταβέρνες και άλλους κλάδους να εγκαταστήσουν άμεσα, έως το καλοκαίρι, συσκευές POS για να δέχονται τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Για τα μηχανήματα POS η υφυπουργός κυρία Παπανάτσιου ανέφερε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί η απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι ομάδες επαγγελματιών που πρέπει να έχουν υποχρεωτικά μηχάνημα υποδοχής ηλεκτρονικών καρτών πληρωμών.

Στο πρώτο εξάμηνο θα γίνουν υποχρεωτικά τα μηχανήματα POS για ορισμένες ομάδες επιχειρηματιών «υψηλού κινδύνου», όπως πχ τα καταστήματα εστίασης, οι ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κάποια ελεύθερα επαγγέλματα, κ.λπ.

Στη συνέχεια και μέχρι τα τέλη του έτους θα προστεθεί άλλη μια ομάδα επαγγελματιών και η επόμενη ομάδα θα προστεθεί μέχρι τέλους του 2018

Ωστόσο, όπως ανέφερε, θα υπάρχουν και επαγγελματίες οι οποίοι θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση, επειδή λειτουργούν με πολύ χαμηλό περιθώριο κέρδους το οποίο μπορεί να εξανεμίζεται από τις προμήθειες της τράπεζας όπως, για παράδειγμα, τα περίπτερα, τα μικρά καταστήματα τροφίμων, τα ψιλικατζίδικα, μικρά μπακάλικα κ.λπ.

Για το περιουσιολόγιο ανέφερε ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στο 2017 και θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. «Πρόθεσή μας είναι η φορολόγηση του Μεγάλου Πλούτου, δεν είναι ούτε κάποιος αν έχει πέντε-δέκα χιλιάδες ευρώ σε μετρητά που τις χρειάζεται για τις άμεσες ανάγκες της οικογένειά του, ούτε η μεσαία τάξη (γιατί στην μικρή δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα), ούτε αν κάποιος έχει δέκα λίρες από τα βαφτίσια του παιδιού του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις δηλώσεις εισοδήματος η υφυπουργός εκτίμησε ότι στον Απρίλη θα πρέπει να ξεκινήσουν, αφού υπάρξει και η απαραίτητη συνεννόηση με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required

Δημοφιλή στο Internet