Γενικός Δείκτης:771.18-0.22%
EUR/USD: 1.17

Δημιουργήθηκε το υπερ-ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών για τη στήριξη της καινοτομίας

  • ( UPD -20/04/2017 18:57 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Στη λειτουργία του νέου υπέρ-ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών για την υποβοήθηση και βέλτιστη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Έρευνας αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της παρουσίασης ερευνητικής δραστηριότητας στο πρόγραμμα Horizon 2020, ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την εταιρία APIVITA, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Καινοτομίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Φωτάκης, το υπερ-ταμείο δημιουργήθηκε από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης και περιλαμβάνει τρία ταμεία: Το Ταμείο «Παράθυρο Καινοτομίας» για τη στήριξη της δημιουργίας νέων καινοτόμων επιχειρήσεων (start ups), το Ταμείο «Πρώιμης Επιχειρηματικότητας» για την υποβοήθηση καινοτόμων επιχειρήσεων στα πρώτα τους βήματα και το «Ταμείο Μεγέθυνσης» για ώριμες επιχειρήσεις.

Όπως είπε, το αρχικό κεφάλαιο συμμετοχών ανέρχεται στα 260 εκ. € κατόπιν σύμπραξης του Ελληνικού Δημοσίου με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Η μόχλευση των πόρων αυτών αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις της τάξης του 1δισ.€. Οι προϋποθέσεις στήριξης από το Υπέρ-Ταμείο είναι προσαρμοσμένες στις σημερινές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων που βιώνουν έντονα τι επιπτώσεις της κρίσης.

Παρουσιάζοντας τις κυβερνητικές δράσεις για τη στήριξη της Έρευνας, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης υπογράμμισε:

«Στις συνθήκες της κρίσης που βιώνει η χώρα σήμερα, κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η Κοινωνία να σταθεί όρθια και να ανοίξουν δρόμοι και προοπτικές για την επόμενη ημέρα.
Στην προμετωπίδα της προσπάθειας αυτής βρίσκονται η Παιδεία, η Έρευνα και η Καινοτομία. Για πρώτη φορά με τρόπο συστηματικό και ολοκληρωμένο έχουν αναληφθεί θεσμικές και χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες και μάλιστα με όρους κατεπείγοντος για τη στήριξη του ερευνητικού δυναμικού που υπάρχει, και της Έρευνας που διεξάγεται στα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας. Στην προσπάθεια αυτή συνεισφέρει ο νέος θεσμός που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2016, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) καθώς και η άμεση διάθεση πρόσθετων πόρων ύψους 240 εκ. € κυρίως για βασική Έρευνα κατά την τριετία 2017-2019. Ταυτόχρονα είναι διαθέσιμοι οι πόροι του ΕΣΠΑ (2014-2020) για Ε&Κ ύψους 1,2 δισ. € για την επόμενη επταετία, που κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στην εφαρμοσμένη έρευνα».

Αναφερόμενος στο πρότυπο ερευνητικό έργο και την καινοτόμο δράση της εταιρίας ο κ. Φωτάκης τόνισε: Το έργο που επιτελείται στην APIVITA συνδυάζει τέσσερα σημαντικά στοιχεία που βρίσκονται στον πυρήνα της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας, που έχει ως βάση την Οικονομία της Γνώσηs, δηλαδή της Οικονομίας που βασίζεται στην αξιοποίηση της επιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας. Στην APIVITA κυριαρχούν τα σύμβολα και οι συμβολισμοί! Είναι διάχυτος ο πολιτισμός και η διασύνδεση της σύγχρονης Ελλάδας της παραγωγής και της δημιουργίας με την πολιτισμική κληρονομιά. Μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, η αίσθηση που προκαλεί μεταξύ άλλων «ο κήπος του Ιπποκράτη» που έχει δημιουργηθεί εκεί, πείθει για τη δυναμική αυτού του στοιχείου".

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required

Δημοφιλή στο Internet