Γενικός Δείκτης:844.7-0.47%
EUR/USD: 1.23

Γ. Καμπούρης: Έως τα μέσα Ιουνίου η «εκκαθάριση» του ΑΔΜΗΕ

  • Print
Προσθήκη σχολίου

της Σοφίας Ζαφείρη

Έως τα μέσα Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί το... αντίο του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του στο Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Καμπούρης.

Σημειώνεται ότι Αθήνα και δανειστές έχουν συμφωνήσει ότι θα υπάρξει πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ το οποίο αυτή τη στιγμή κατέχει η ΔΕΗ στην κινεζική εταιρεία State Grid Corp. και ένα επιπλέον 24% θα μεταφερθεί στο υπερταμείο.

«Όλα θα γίνουν ένα... πακέτο στο πρώτο 15νθημερο του Ιουνίου», τόνισε ο κ. Καμπούρης στο Reuters, στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου που γίνεται στην Αθήνα. Παράλληλα προσέθεσε ότι η συμμετοχή της State Grid στη μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ θα βοηθήσει την εταιρεία να ολοκληρώσει το δεκαετές σχέδιο ανάπτυξής της, συνολικής αξίας δύο δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η διασύνδεση της Κρήτης με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας, κάτι το οποίο αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2023.

«Ο στρατηγικός επενδυτής (σ.σ.: η State Grid) είναι μία μεγάλη εταιρεία με τεράστιο «οπλοστάσιο» κεφαλαίων η οποία θα μεταφέρει και το know-how που διαθέτει στις νέες τεχνολογίες, όπως τα καλώδια αλλά και τα απευθείας συστήματα ενέργειας», εκτίμησε ο κ. Καμπούρης.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης καλύπτονται μέσω της λειτουργίας τριών εργοστασίων παλαιού τύπου, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν έως το 2025, προκειμένου η Ελλάδα να συμμορφωθεί με αντίστοιχη οδηγία της Ένωσης.

Ο κ. Καμπούρης εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρώτο στάδιο του σχεδίου για την Κρήτη θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2020, με σύνδεση του νησιού με τη νότια Πελοπόννησο, ενώ το δεύτερο στάδιο -ένωση της Κρήτης με την Αθήνα- θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2023.

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των δύο αυτών σταδίων είναι ένα δισ. ευρώ, ενώ μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κεφάλαια και πιθανώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται και σε επαφή με τράπεζες για πρόσθετη χρηματοδότηση.

«Πιστεύουμε ότι η State Grid θα μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους χρηματοδότησης», κατέληξε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required

Δημοφιλή στο Internet