Γενικός Δείκτης:755.63-1.98%
EUR/USD: 1.17

Παράθυρο για επιπρόσθετα μέτρα το 2018 ανοίγει αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ

  • ( UPD -13/09/2017 16:28 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Των Κωστή Πλάντζου, Αργύρη Παπαστάθη

Ανησυχία για τη στάση του ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών και για το ενδεχόμενο σύμπραξης των Χριστιανοδημοκρατών με τους φιλελεύθερους μετεκλογικά στη Γερμανία εξέφρασε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη. Ο ίδιος διαπίστωσε ότι τα αυξημένα βάρη (φόροι-ΕΦΚΑ) «ήταν επιπλέον κίνητρα για να υποδηλώσουν (δηλαδή να δηλώσουν λιγότερα) εισοδήματα ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις» χωρίς όμως να πει πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Έδειξε πάντως ότι δεν ανησυχεί για τις εισπράξεις και τους στόχους του 2017, αλλά άφησε ανοικτό το αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα το 2018.

Για τις τράπεζες είπε ότι το ΔΝΤ έχει θέσει το ζήτημα για την επισκόπηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) ωστόσο τόνισε ότι το όλο θέμα εμπίπτει στην δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ότι η ελληνική κυβέρνηση – που είναι η μόνη που μπορεί να ζητήσει AQR – είναι δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.

Όπως ανέφερε «έχουμε ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα κρίνουν για τις τράπεζες, θα γίνουν στρες τεστ το 2018, δεν βλέπω το λόγο γιατί το ΔΝΤ να βάλει θέμα, δεν ξέρω να έχει κάποια  μελέτη ότι δεν είναι επαρκείς οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ και του ESM, αν θέλει ας το κάνει, εμείς θεωρούμε ότι αυτά επαρκούν».

Μπλόκο ΔΝΤ στα κοινωνικά επιδόματα

Καμπανάκι ανησυχίας ήχησε -μεταξύ άλλων- στο ΥΠΟΙΚ και για τη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα που θα πρέπει να αναθεωρηθούν από 1.1.2018.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση έως τον Δεκέμβριο ή και τον Γενάρη, ώστε να μην είναι πλέον η Ελλάδα «μέρος του προβλήματος» και να περιμένει τις αποφάσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το χρέος και το καθεστώς μετά το 2018. «Το πιθανότερο είναι η αξιολόγηση να κλείσει γρήγορα, έχουμε λιγότερα τα πολιτικά θέματα που διαφωνουμε με τους δανειστές, σε σχέση με την 2η αξιολόγηση και τον εξωδικαστικό ή τα εργασιακά».

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι θα υπάρχει υπέρβαση έναντι του στόχου του προϋπολογισμού του 2017 και ουσιαστικά προανήγγειλε την διανομή κοινωνικού μερίσματος αλλά όχι στους συνταξιούχους όπως πέρυσι, παρά μόνο όπου προέβλεπε το Μνημόνιο και η επιστολή Τσακαλώτου που εστάλη πέρυσι στους δανειστές μετά τη μονομερή χροήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο θα είναι η υπέρβαση του 2017 και πώς θα μοιραστεί, ο αξιωματούχος του υπουργειου Οικονομικών τόνισε ότι:

«Εμείς έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς πού μπορεί να διανεμηθεί η υπέρβαση. Ως κυβέρνηση έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό εκ των προτέρων αν πχ η υπέρβαση είναι 200 εκατ. ευρώ σε ποιους θα δοθεί, εάν είναι 600 εκατομμύρια σε ποιους, αν είναι 900 εκατομμύρια σε ποιους κλπ. Από τώρα έχουμε αρχίσει έναν σχεδιασμό ώστε να έχουμε την διοικητική ικανότητα, ανάλογα με το τι θα αποφασίσουμε στις αρχές ή τα μέσα Νοεμβρίου ότι μπορεί να δοθεί, να είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό. Αλλά δεν θα διατεθεί την φορά αυτή για τις συντάξεις, γιατί το συμφωνήσαμε αυτό. Το μισό ποσό θα δοθεί για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και για άλλες κοινωνικές δαπάνες, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως προβλέπει η επιστολή Τσακαλώτου που εστάλη στους θεσμούς».

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι «δεν θα είναι μεγάλη η απόκλιση» έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 προσθέτοντας όμως ότι «αν υπάρχει κάτι θα πρέπει κάτι να κάνουμε, είμαστε δεσμευμένοι από το Μνημόνιο».

Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους -που επηρεάζουν και την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ- ανέφερε ότι 600 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί ήδη σε φορείς όπως υπουργεία, δήμους και νοσοκομεία και από εδώ και μπρος είναι δική τους δουλειά να κινήσουν τους μηχανισμούς εξόδλησης που διαθυέτουν. «Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα» είπε.

Για την πορεία της Ανάπτυξης, ο αξιωματούχος προέβλεψε ότι θα πάει πολύ καλύτερα, ειδικά «το τρίτο τρίμηνο θα είναι "σούπερ" αν και το τέταρτο πάντα είναι χειρότερο».

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required

Δημοφιλή στο Internet