Γενικός Δείκτης:755.63-1.98%
EUR/USD: 1.17

Παρέμβαση Eurogroup για την υπόθεση της Eldorado

  • ( UPD -13/09/2017 17:58 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ως «παράδειγμα προς αποφυγή» για το τι δεν πρέπει να κάνει μια χώρα για τις επενδύσεις βλέπουν οι αξιωματούχοι της Ευρώπης την υπόθεση Eldorado.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, οι χειρισμοί της κυβέρνησης Τσίπρα αποτελούν «παράδειγμα του τι να μην κάνουμε για τις επενδύσεις», σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητήθεί στο Eurogroup της Παρασκευής. Παρ' όλα αυτά, όπως είπε, η σύσκεψη θα είναι σύντομη και για την Ελλάδα θα γίνει μια "πολιτικής φύσης" συζήτηση.

Το μείζον θέμα για την Ελλάδα θα είναι φυσικά η τρίτη αξιολόγηση, η οποία ο αξιωματούχος εικάζει πως δύναται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, θα πρέπει όμως η ελληνική κυβέρνηση να «τρέξει» με γρήγορους ρυθμούς καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι άκρως πιεστικά.

Αναλυτικά τα θέματα της γ' αξιολόγησης είναι ο προϋπολογισμός για το 2018 και το κατά πόσο η Ελλάδα θα έιναι εντός του πλεονασματικού στόχου, η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα και των υπαλλήλων της δημόσιας δικοίκησης, τα κοινωνικά επιδόματα και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Για το χρέος, δεν θα υπάρξει συζήτηση, τουλάχιστον ως το 2018, όπως έχει συμφωνηθεί, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ως προς τη θέση του Eurogroup αλλά και των υπόλοιπων θεσμών σχετικά με το θέμα ΕΛΣΤΑΤ και τη δίκη Γεωργίου ο ανώτερος αξιωματούχος ήταν ξεκάθαρος, χαρακτηρίζοντας γελοία όποια αμφισβήτηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ο αξιωματούχος τόνισε χαρακτηριστικά πως τα δεδομένα και οι στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ έχουν ελεγχθεί και από την Eurostat και από το ΔΝΤ, συνεπώς η οποία αμφισβήτηση τους και τα σενάρια πως εξαιτίας τους η χώρα μπήκε στο μνημόνιο είναι "γελοία".

Ερωτηματικό για τον προϋπολογισμό του 2018

Ερωτηματικό γύρω από τον προϋπολογισμό του 2018 και το κατά πόσο θα καταφέρει η Ελλάδα να πιάσει τον πλεονασματικό στόχο 3,5% αποφεύγοντας έτσι τις περαιτέρω περικοπές δαπανών.

Ο αξιωματούχος εικάζει πως πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το 2017 και να υπάρχει μια καθαρή εικόνα της οικονομίας και των εσόδων. Τα έσοδα πάντως απο φυσικά πρόσωπα φαίνεται να είναι μικρότερα των προσδοκιών, όμως άλλοι τομείς βαίνουν καλώς.

Παράδειγμα προς αποφυγή η El Dorado

Το θέμα της άρσης επενδύσεων από την καναδική εταιρεία θα βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Ο αξιωματούχος σημειώνει πως το τι έγινε αποτελεί ένα ξεκάθαρο "παράδειγμα προς αποφυγή", καθώς γίνεται μεγάλη προσπάθεια να προσελκυθούν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ερωτηματικό και για τα ληξιπρόθεσμα

Αναφορικά με το θέμα των 800 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία απομένουν να αποδεσμευθούν για τη χρηματοδότηση των ληξιπροθέσεμων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα επικρατεί ομιχλώδες τοπίο.

Η ευρωπαϊκή πλευρά αναμένει ξεκάθαρα δεδομένα από το λογιστήριο του κράτους προκειμένουν να εκταμιευθεί η υποόδοση, μέρος της β' αξιολόγησης. Σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν παρασχεθούν εγκαίρως τα χρήματα θα επιστραφούν στο φάκελο του προγράμματος και συνεπώς δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required

Δημοφιλή στο Internet