Γενικός Δείκτης:755.63-1.98%
EUR/USD: 1.17

Επιστροφή €400 διεκδικούν 1 εκατ. συνταξιούχοι μετά τη δέσμευση Πετρόπουλου

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ενιαίο δίκτυο: Η παράνομη παρακράτηση των εισφορών υπέρ υγείας φτάνει έως και 3000 ευρώ- Σήμερα υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά διεκδικώντας την επιστροφή των «κλεμμένων» - Παραδείγματα

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Μια «υποσχετική» για το απώτερο μέλλον έδωσε ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης κ. Τάσος Πετρόπουλος στους συνταξιούχους που διεκδικούν την επιστροφή των επιπλέον ποσών τα οποία  παρακρατήθηκαν παρανόμως από την εισφορά υπέρ ΕΟΠΠΥ το διάστημα από 1/1/2012 έως και 30/6/2016.

Ο υφυπουργός αναγνωρίζοντας ότι είναι παράνομη η παρακράτηση των εισφορών δήλωσε ότι από 1/1/2018 θα δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ ώστε να υπολογιστούν τα οφειλόμενα ανά συνταξιούχο και δεσμεύτηκε για τη σταδιακή επιστροφή των ποσών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, ο επανυπολογισμός της εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ ασθενείας σε είδος θα αφορά συντάξεις με ημερομηνία έκδοσης έως και 30/6/2016. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αφού επαληθεύσουν τα ποσοστά και τη βάση υπολογισμού, θα επιστρέψουν τη θετική διαφορά στους δικαιούχους- συνταξιούχους.

Κύκλοι του υπουργείου έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η επιστροφή των εισφορών θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δε θα διαταράσσει τη δημοσιονομική ισορροπία.
Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογες επιστροφές θεωρήθηκαν «καταστροφές» για τους δανειστές οι οποίοι δέσμευσαν μέσω των μνημονίων το υπουργείο εργασίας να διασφαλίσει  ότι δε θα προκύπτουν διεκδικήσεις από προσφυγές στα δικαστήρια.

Ας δούμε όμως ποια στρέβλωση προκάλεσε  το «έχω λαμβάνειν»  για 1 εκατ. συνταξιούχους και για τι ποσά συζητούμε.

Εδώ και 5 χρόνια τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους.

Δηλαδή η παρακράτηση της εισφοράς υπέρ υγείας 6% για τις κύριες συντάξεις υπολογιζόταν στις μικτές συντάξιμες αποδοχές ,πριν αφαιρεθούν οι κρατήσεις που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια (η εισφορά έως το 2015 ήταν 4% και από τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε  σε 6%).

Για παράδειγμα, το καθαρό ποσό που φθάνει στα χέρια του συνταξιούχου από μια  κύρια σύνταξη 1780 ευρώ, η οποία έχει υποστεί  πέντε περικοπές είναι 1250 ευρώ. Ωστόσο η νέα παρακράτηση υπέρ ασθενείας υπολογίζεται στο αρχικό ποσό και ανέρχεται σε 106.8 ευρώ αντί για 75 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση συνταξιούχος του ΙΚΑ με συντάξιμες αποδοχές 1866,23 ευρώ, όπως αναφέρεται στην συνταξιοδοτική του απόφαση υπόκειται σε κράτηση 111.96 ευρώ.

Βέβαια, το καταβαλλόμενο ποσό, επί του οποίου θα έπρεπε να υπολογιστεί η εισφορά, είναι 1.431,27 ευρώ και κατά συνέπεια η μείωση της σύνταξης αντιστοιχεί θα έπρεπε να αντιστοιχεί σε 85.86 ευρώ το μήνα.

Με διάταξη του ν.4387/2016 (άρθρο 44) αποκαταστάθηκε ο τρόπος παρακράτησης της εισφοράς ασθενείας για το παραπάνω χρονικό διάστημα και ως βάση υπολογισμού της κράτησης προσδιορίστηκε το μεικτό ποσό της σύνταξης, αφού όμως αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012.
Οι συνταξιούχοι ωστόσο διεκδικούν και τα ποσά που έχουν παρανόμως εισπραχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό κ. Γιώργο Κουτρουμάνη το ποσό που διεκδικούν οι συνταξιούχοι ανέρχεται σε 400 ευρώ κατά μέσο όρο και το συνολικό κόστος για τον ΕΦΚΑ υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ.

Το Ενιαίο δίκτυο Συνταξιούχων υποστηρίζει ότι οι απώλειες άρα και το ποσό που διεκδικεί ο κάθε συνταξιούχος φθάνει  έως και 3.000 ευρώ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καταθέτει σήμερα Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για την παράνομη παρακράτηση εισφορών

Οι συνταξιούχοι αντιδρούν και για την επιβολή της εισφοράς 6% επί των επικουρικών συντάξεων, επισημαίνοντας ότι παρ' ότι γίνεται σωστά, στο καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης, είναι άνευ αντικειμένου, αφού δεν προβλέπεται από τα καταστατικά των επικουρικών ταμείων, οποιαδήποτε κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, τα συγκεκριμένα ταμεία δεν χορηγούν βιβλιάρια υγείας.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required

Δημοφιλή στο Internet