Γενικός Δείκτης:771.18-0.22%
EUR/USD: 1.17

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Θα κάνει «πόθεν έσχες» το ΔΣ του ΤΧΣ

  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Κωστή Πλάντζου

Συναγερμός σήμανε στην κυβέρνηση, μετά τις καταγγελίες για την εξαίρεση των μελών του ΤΧΣ από την υποχρέωση υποβολής Πόθεν Έσχες. Μεσάνυχτα Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής, το υπουργείο Οικονομικών διακινούσε  «non paper» για να δώσει απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, με αφορμή την νομοτεχνική διάταξη που εξαιρούσε το ΤΧΣ από την υποβολή Δηλώσεως Περιουσιακής Κατάστασης.
 
Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι «η όποια τροπολογία δεν αφορούσε εξαίρεση, αλλά τη μη μεταβολή της κατάστασης "πόθεν έσχες" που ισχύει για το ΤΧΣ, όπως αυτό καθορίζεται από τον ιδρυτικό του νόμο».
 
Συγκεκριμένα, κύκλοι του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κυρίου Τσακαλώτου δήλωναν ότι:
 
«Η κυβέρνηση διεύρυνε σημαντικά το πεδίο εφαρμογής της υποχρέωσης δήλωσης «πόθεν έσχες» (μέσω της τροποποίησης του άρθρου 202, του ν.4389/2016) και δεν το περιόρισε σε καμία περίπτωση. Υποχρεωτικά, πλέον, όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΕΣΥΠ, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, καθώς και των ανώτατων στελεχών της διοίκησής τους, υποβάλλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης -το γνωστό "πόθεν έσχες".

Ως προς το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) εξακολουθούν, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο να εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις  του ν. 3213/2003, σύμφωνα με τις οποίες υπόχρεοι για δήλωση περιουσιακής κατάστασης είναι ο Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου, καθώς και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, κατ’ εφαρμογή διατάξεων ανάλογων με εκείνες που ισχύουν για τις διοικήσεις Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Με το αρθ.210 παρ.6 ν.4389/2016, μάλιστα, καθορίστηκε ότι για το ΤΧΣ θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται, για τα θέματα αυτά, οι διατάξεις του ιδρυτικού του νόμου.

Η όποια τροπολογία, λοιπόν, δεν αφορούσε εξαίρεση αλλά τη μη μεταβολή της κατάστασης "πόθεν έσχες" που ισχύει για το ΤΧΣ, όπως αυτό καθορίζεται από τον ιδρυτικό του νόμο».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required

Δημοφιλή στο Internet