Γενικός Δείκτης:782.8-0.43%
EUR/USD: 1.18

Ολοταχώς για χρεοκοπία η Takata;

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η ιαπωνική Takata ετοιμάζεται να δει την ελεύθερη πτώση της μετοχής της καθώς λέγεται ότι σχεδιάζει να κάνει αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας, στρώνοντας έτσι τον δρόμο για την πώλησή της 84 χρόνια μετά την ίδρυσή της. Πρωτεύοντας ρόλο σε αυτή την εξέλιξη διαδραμάτισε φυσικά η μεγαλύτερη ανάκληση οχημάτων λόγω της ελαττωματικών αερόσακων της Τakata, στην ιστορία της αυτοκίνησης.

Οι εντολές πώλησης της μετοχής της Takata ανήλθαν στις 500 προς μια νωρίτερα στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Η μετοχή έχει σημειώσει πτώση 44% φέτος πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής στις 16 Ιουνίου. Η εταιρεία αναμένεται να τεθεί υπό το καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της πρώτα στην Ιαπωνία, με την αμερικανική θυγατρική της να κάνει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα αμέσως μετά.

Η αίτηση χρεοκοπίας θα φέρουν την Takata ένα βήμα πιο κοντά στην πώλησή της στην Key Safety Systems, την αμερικανική κατασκευάστρια αερόσακων που έχει υπό την κατοχή της η κινεζική Ningbo Joyson Electronic.

Επιτροπή της Takata σύστησε την Key Safety ως προτιμώμενο διεκδικητή για την αγορά της Takata, οι αερόσακοι της οποίας έχουν συνδεθεί με τουλάχιστον 17 θανάτους διεθνώς.

Η αύξηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την αντικατάσταση άνω των 100 εκατ. ελαττωματικών αερόσακων ανάγκασε την Takata να αναζητήσει αγοραστή που θα τη βοηθήσει να κάνει μια άκρως δαπανηρή αναδιάρθρωση.

Η αίτηση χρεοκοπίας θα αποτελέσει το τέλος της πορείας της ιαπωνικής εταιρείας που ξεκίνησε από την κατασκευή υφασμάτων και κατασκεύαζε αλεξίπτωτα για τον Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μέτοχός της και ταυτόχρονα ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της είναι και η Honda Motor, που έρχισε να ανακαλεί οχήματα Accord και Civic το 2008 λόγω ελαττώματος στους αερόσακους που μπορεί να καταλήξει να γίνει η αιτία για το τέλος της Takata.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required