Γενικός Δείκτης:776.720.72%
EUR/USD: 1.17

Αντίστροφη μέτρηση: Ξεκίνησαν επίσημα οι συνομιλίες για το Brexit

  • ( UPD -19/06/2017 16:56 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Οι συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστές με το κωδικό όνομα brexit, ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας, 19 Ιουνίου, σχεδόν ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχε ως αποτέλεσμα την εντολή για έξοδο της χώρας από την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν εν μέσω σύγχυσης για το τι τελικά επιθυμεί η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το "διαζύγιο" που θα πάρει από την ΕΕ.

Αυτό που περιγράφει ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος υπουργός για το brexit του Ηνωμένου Βασιλείου ως την "πιο περίπλοκη διαπραγμάτευση όλων των εποχών" ξεκίνησε στις 11 π.μ. στις Βρυξέλλες με την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ήδη να βρίσκεται σε άμυνα. Η προσπάθεια της Μέι να ενισχυθεί το την επιλογή των εκλογών απέτυχε και δημιούργησε περισσότερες διαμάχες στη χώρα, παρά ενδυνάμωση του μετώπου έναντι της ΕΕ.

"Ξεκινάμε αυτή τη διαπραγμάτευση με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο", ανέφερε ο Ντέιβις σε σχόλια σε δημοσιογράφους από το κτήριο Berlaymont, την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Υπάρχουν περισσότερα που μας ενώνουν από εκείνα που μας χωρίζουν», πρόσθεσε.

Η καθυστέρηση που προέκυψε λόγω των βρετανικών εκλογών, έθεσε υπό αμφισβήτηση τη θέση της χώρας, εγείροντας μια νέα διαμάχη στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος για το είδος του Brexit που θα έπρεπε να αναζητήσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Μερικοί από τους υπουργούς της Μέι, επιθυμούν να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της σχετικά με την προστασία του εμπορίου της Βρετανίας.

Η Μέι, από την πλευρά της, δεν έχει αλλάξει επίσημα τη στρατηγική της και θα μπορούσε να δοκιμάσει να εξοστρακίσει τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα του Τόρις, εάν βέβαια αυτοί δεν αποδειχθούν τόσο ισχυροί, ώστε να την ανατρέψουν, με την κατηγορία της υποχώρησης από το σκληρό στο ήπιο brexit.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required