Γενικός Δείκτης:755.63-1.98%
EUR/USD: 1.17

Μικρότερες και φτωχότερες οι βρετανικές τράπεζες 10 χρόνια μετά το κραχ

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Μόνο η Barclays και η RBS έχασαν περιουσιακά στοιχεία ύψους 4 τρισ. δολαρίων, στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν από τη μέρα που μια τράπεζα ονόματι Northern Rock, έσκασε λόγω επισφαλών ενυπόθηκων δανείων ύψους αρκετών δισ. στερλινών και έλαβε έκτακτη βοήθεια από την Bank of England, όταν τέλειωσε η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση στην οποία βασιζόταν.

Οι καταθέτες τότε έκαναν ουρές έξω από τα υποκαταστήματά της για να σηκώσουν τα λεφτά τους. Αυτή ήταν και η αρχή μιας τραπεζικής κρίσης από την οποία η Βρετανία δεν έχει καταφέρει να συνέλθει.

Η Northern Rock δεν ήταν η μόνη τράπεζα που εξαφανίστηκε. Ακολούθησε η Bradford & Bingley που κρατικοποιήθηκε και η  Alliance & Leicester που πωλήθηκε έναντι πινακίου φακής.

Ωστόσο η κρίση κληροδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό στις μεγάλες τράπεζες λιανικής που επέζησαν. Τα σημάδια της φαίνονται  έντονα καθώς δύο από αυτές είναι πλέον σημαντικά μικρότερες από μια δεκαετία πριν, μια εξακολουθεί να είναι υπό κρατικό έλεγχο και όλες τους είναι λιγότερο κερδοφόρες.
Υπολογίζεται ότι χρειάστηκαν 1,2 τρισ. στερλίνες για τη στήριξη του χρηματοοικονομικού συστήματος της Βρετανίας. Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν χάσει 3,6 τρισ. δολ. σε assets, με τη φυγή τους από άλλες χώρες, ενώ σταμάτησαν επίφοβες εμπορικές δραστηριότητες και απέλυσαν εκατοντάδες χιλιάδες προσωπικό. Κι έπεται συνέχεια.

shr

Η μεγαλύτερη συρρίκνωση έγινε στον όμιλο Royal Bank of Scotland το 71% του οποίου είναι υπό κρατικό έλεγχο. Η  RBS μείωσε κατά 1/4 τον ισολογισμό της μετά τη μεγαλύτερη κρατική βοήθεια που έχει δοθεί ποτέ, ήτοι 45,5 δισ. στερλίνες. Εχει ανακοινώσει ζημιές τα τελευταία 9 χρόνια και θα ακολουθήσει και δέκατος χρόνος απωλειών όπως όλα δείχνουν.

Η Barclays μείωσε κατά 50% τα  assets της τα τελευταία 8 χρόνια, ενώ πλήρωσε και αρκετά δισ. σε πρόστιμα κατηγορούμενη για παραποίηση επιτοκίων και στις αγορές συναλλάγματος.

dim33

«Φωτεινές εξαιρέσεις» η  HSBC Holdings που έχει επικεντρωθεί στην Ασία και αύξησε μετρίως το μέγεθός της, καθώς και η  Lloyds που μεγάλωσε μεν σε σχέσξη με 10 χρόνια πριν, πληρώνοντας ωστόσο τίμημα, όταν απορρόφησε τα assets της HBOS, με τη συγχώνευση που ενορχήστρωσε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της κρίσης.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required