Γενικός Δείκτης:773.080.28%
EUR/USD: 1.15

Η Ελβετία πρωταθλήτρια τραπεζιτών, ρολογιών και... κόκας!

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ελβετίας έχουν κατά καιρούς τεθεί στο στόχαστρο κριτικής από Βρετανούς διαχειριστές hedge funds που τα κατηγορούν για έλλειψη κουλτούρας αλλά και νυχτερινής ζωής. Στοιχεία πάντως μια έρευνας που διενεργήθηκε από το Ευρωπαϊκός Κέντρο Ερευνών Τοξικομανίας σε αυτά, δείχνουν ότι ανταγωνίζονται σκληρά με το Λονδίνο σε ό,τι αφορά... το σνιφάρισμα κοκαΐνης.

Η Ζυρίχη και η Γενεύη τοποθετούνται στη δεύτερη και την πέμπτη θέση της κατάταξης σε σύνολο 60 ευρωπαϊκών πόλεων. Πώς βγήκε αυτή η κατάταξη; Από τα απομεινάρια κοκαΐνης που εντοπίστηκαν στα... απόνερα των πόλεων.

Σημειωτέον ότι το Λονδίνο, το οποίο κατέλαβε την πρώτη θέση στην έρευνα του 2016, λείπει από την κατάταξη του περασμένου έτους εξαιτίας της έλλειψης πόρων για την πραγματοποίηση της έρευνας στη βρετανική πρωτεύουσα. Οι επιστήμονες σε ολόκληρη την Ευρώπη μελέτησαν δείγματα λυμάτων που παρέχονται από μονάδες επεξεργασίας μιας χημικής ένωσης που παράγεται όταν ο άνθρωπος μεταβολίζει την κοκαΐνη.

swiss1

Πρωταθλητές στην κατανάλωση των τεσσάρων ελεγχόμενων ουσιών είναι οι κάτοικοι πόλεων στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στη Γερμανία και την Ελβετία, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πόλεις της Κύπρου και της Τσεχίας βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα στην κατανάλωση αμφεταμίνης, μεθαμφεταμίνης και χαπιών ecstasy. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 7 Μαρτίου 2018, η κατανάλωση των παράνομων αυτών ουσιών ήταν σταθερή στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις από το 2011 ως το 2015. Το 2016 η ανάλυση των υγρών αστικών λυμάτων έδειξε σταδιακή αύξηση της χρήσης, η οποία επιβεβαιώθηκε από τα δεδομένα του 2017.

swiss2

Οι ευρωπαϊκές πόλεις που συνδυάζουν την ύπαρξη πολλών και μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, έντονη νυχτερινή ζωή και σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού τους στην ηλιακή ομάδα των 18-25 ετών βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατανάλωσης των τεσσάρων αυτών ουσιών. Το 2017, η πόλη στην οποία ανιχνεύθηκαν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κοκαΐνης τα Σαββατοκύριακα ήταν η Ζυρίχη (με 1.108,54 mg/1.000 κατοίκους) και ακολουθούν η Βαρκελώνη με 1.101,2 mg και το Ζανκτ Γκάλεν της Ελβετίας με 941,9 mg ανά 1.000 κατοίκους.

Οι κάτοικοι του Αϊντχόφεν της Ολλανδίας βρίσκονται πρώτοι στη λίστα κατανάλωσης αμφεταμίνης με 339,8 mg ανά 1.000 κατοίκους και ακολουθούν η Οστένδη του Βελγίου και το Σααρμπρίκεν στη Γερμανία. Μεθαμφεταμίνη καταναλώνουν οι κάτοικοι του Τσέμνιτζ και του Ερφουρτ στη Γερμανία, ενώ η Λεμεσός βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της λίστας κατανάλωσης της ουσίας. Τα υψηλότερα ποσοστά της ουσίας MDMA, δηλαδή των χαπιών ecstasy, ανιχνεύθηκαν στην Ολλανδία, με το Αμστερνταμ και το Αϊντχόφεν να βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις, και την Αμβέρσα του Βελγίου να ακολουθεί. Το 2017 η ανάλυση των υγρών αστικών λυμάτων δεν συμπεριέλαβε την ανίχνευση κάνναβης, ηρωίνης και μεθαδόνης, καθώς υφίστανται πολλές διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων για την αξιοπιστία των στοιχείων αναφορικά με αυτές τις ουσίες.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required