Γενικός Δείκτης:755.63-1.98%
EUR/USD: 1.17

Τόσκας: Υπάρχει πρόβλημα σε όλο το ευρωπαϊκό Νότο με τα Καναντέρ

  • ( UPD -20/08/2017 10:10 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

 

Όπως αποκαλύπτει το ΠΡΩΤΟ Θέμα που κυκλοφορεί σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο υπ. Άμυνας οι αξιωματικοί που είναι αρμόδιοι σχολιάζοντας το γεγονός ότι τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου ήταν διαθέσιμα από 4-6 από τα συνολικά 18 Καναντέρ αποκάλυψαν ότι θα μπορούσαν να είναι επιχειρησιακά όλα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL415 και CL215.

«Μπορεί να γίνει ένα πρόγραμμα επισκευών, που θα χρειαστεί χρήματα, και αυτό το προχωράμε, έχουμε βρει κάποια χρήματα και είναι θέμα που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες» δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Θέλοντας, ωστόσο, να υποβαθμίσει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε όταν οι βλάβες σε συνδυασμό με την έλλειψη ανταλλακτικών και υλικών κρατούσαν καθηλωμένα 14 από 18 πυροσβεστικά αεροσκάφη υποστήριξε ότι «υπάρχει πρόβλημα γενικότερο με τα καναντέρ σε όσους έχουν τέτοια αεροπλάνα, δηλαδή στο Νότο, μιλάω για Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Αυτή τη στιγμή η διαθεσιμότητα των ιταλικών καναντέρ είναι περίπου στο μισό, έχουν 18 καναντέρ και πετούν 8-9 γιατί υπάρχει γενικότερο πρόβλημα».

Επιχειρώντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση είπε ότι από τα ελληνικά Καναντέρ πετούν συνήθως 7 από τα 11 παλαιότερου τύπου CL 215 και τρία από τα 7 CL415. Εάν ήταν, όμως, έτσι, το τριήμερο 14-15-16 Αυγούστου που η Ελλάδα καιγόταν σε ανατολική Αττική, Ζάκυνθο και Ηλεία για την κατάσβεση των πυρκαγιών θα μπορούσαν να πετάνε 10 Καναντέρ και όχι έως 4-6 που ήταν σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές.

«Την εποχή των παχιών αγελάδων θα μπορούσαν να αντικατασταθούν, τώρα και να θέλουμε και να έχουμε τα λεφτά, δεν μπορούμε γιατί η γραμμή παραγωγής του καναδικού εργοστασίου έχει κλείσει. Είναι πρόβλημα για όλες τις χώρες του νότου» συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας.

Όσον αφορά στις φωτιές, ο κύριος Τόσκας πήρε πίσω τα περί σχεδίου αποσταθεροποίησης μέσω των εμπρησμών και είπε: «Κανένας δεν μίλησε για θεωρίες συνωμοσίας, μιλήσαμε για προβληματισμούς, αλίμονο αν δεν είχαμε προβληματισμούς, αυτή είναι η δουλειά μου». Προβληματιζόμαστε για διάφορα συμφέροντα, είπε ο υπουργός και επισήμανε πως «δεν μπορεί όσοι βάζουν τις φωτιές να είναι τρελοί».

Πάντως ο κύριος Τόσκας, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Σκάι, λέγοντας πως «η γραμμή του Σκάι ήταν γραμμή της ΝΔ της υπερπροβολής της φυσικής καταστροφής, μιας πυρκαγιάς μεσαίου μεγέθους», όπως την χαρακτήρισε.

Δεν μίλησα για κλίμα αποσταθεροποίησης, μίλησα για προβληματισμούς στην Αττική, σε όλο το νησί της Ζακύνθου, στην Κεφαλονιά. Η εμπειρία μου 35 χρόνων και στο στρατό, μου επιβάλει να ψάχνουμε κάθε περίπτωση, έχουμε ήδη συλλάβει κάποιους και κάνουμε έρευνες για άλλους που κάνουν ύποπτες κινήσεις, επανέλαβε.

Η μάχη που δόθηκε ήταν πολύ σκληρή, ήταν τιτάνια κι εγώ βρέθηκα τέσσερις ημέρες στο κέντρο της πυροσβεστικής, πρόσθεσε

Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας το χτύπημα στην καρδιά της Βαρκελώνης, ο υπουργός δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατική επίθεση στη χώρα μας

Πηγή: protothema.gr

  • video icon: Yes
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required

Δημοφιλή στο Internet