Γενικός Δείκτης:772.890.91%
EUR/USD: 1.16

Σταθάκης για Eldorado: Η διαιτησία είναι επιβεβλημένη

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Στην πρόθεση της Eldorado Gold να αναστείλει την επένδυσή της στα ορυχεία της στη Χαλκιδική μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

«Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω τις πολιτικές προθέσεις της Eldorado, θεωρώ αδιανόητο για μία εταιρεία και έναν διευθύνονται σύμβουλο να τοποθετείται για τους πρωθυπουργούς, τους υπουργούς και τα κόμματα μίας χώρας, μίας ευρωπαϊκής χώρας. Άρα υπάρχει μία ευχέρεια που πολιτικολογεί η εταιρεία, πράγμα που το θεωρώ αδιανόητο. Εμένα με ενδιαφέρει η θεσμική διάταξη αυτής της συζήτησης και εκεί μένω προσηλωμένος», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Ερωτηθείς αν πρόκειται για μία μορφή άσκησης πίεσης ή για μία οριστική απόφαση, ο κ.Σταθάκης απάντησε: «Για το πρώτο σκέλος θεωρώ ότι υπάρχει ένα στοιχείο πυροτεχνήματος. Στην τελευταία συνάντηση η κυβέρνηση θα κάνει τρία πράγματα: πρώτον θα ολοκληρωθεί η προσφυγή στη διαιτησία, δεύτερον η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας είναι πλήρης και θα είναι ως τις 15 Σεπτεμβρίου, άρα δεν υπάρχει άλλοθι αναστολή των εργασιών ελλείψει αδειών και η αδειοδότηση των Σκουριών που είναι πιο περίπλοκο θέμα περιβαλλοντικά, θα ενταχθεί στη συζήτηση για τη διαιτησία. Οι συζητήσεις ολοκληρώνονται αυτήν την εβδομάδα. Από εκεί και πέρα ιδέα ότι έβαλε το δήθεν εκβιαστικό δίλημμα για τις 22 Σεπτεμβρίου, μου προκάλεσε έκπληξη δεδομένων και αυτών των πραγμάτων»

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η διαιτησία είναι επιβεβλημένη, τονίζοντας ότι η εταιρεία οφείλει να φτιάξει ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας στην Ελλάδα, ώστε να μην γίνεται εξαγωγή του μεταλλεύματος και να καθετοποιηθεί στη χώρα, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. «Όμως αυτό έχει τεχνικές δυσκολίες σχετικά με τις μεθόδους, όπως το κυάνιο που έχει απορριφθεί, υπάρχουν τεχνικές ενστάσεις. Συνεπώς, εμείς με τη διαιτησία επιθυμούμε μία πιο θεσμική καλή διαδικασία », πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν θα αφήσει η κυβέρνηση την εταιρεία να φύγει από τη χώρα, ο κ.Σταθάκης απάντησε ότι «με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η εταιρεία δεν έχει ισχυρό άλλοθι ότι θέλει να αποκλιμακώσει τις επενδύσεις της. Και σε άλλες χώρες αποκλιμακώνει τις επενδύσεις. Εμάς μας ενδιαφέρει τα πράγματα να προχωρούν με έναν συγκεκριμένο και θεσμικό τρόπο και να διατηρούμε την περιβαλλοντική νομοθεσία».

Για τους εργαζόμενους σε περίπτωση που η εταιρεία φύγει, ο κ.Σταθάκης σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή αν η εταιρεία αναστείλει τις δραστηριότητές της, ως τις 22 Σεπτέμβρη θα αποφασίσει, οπότε ας περιμένουμε τι θα αποφασίσει. Δεν έχει άλλοθι από την πλευρά της η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απολύσεις ή διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού. Επαναλαμβάνω ο κύριος όγκος των δραστηριοτήτων της εταιρείας είναι η Ολυμπιάδα που σ' αυτή τη φάση είναι 100% αδειοδοτημένη με βάση και την προσωρινή εξάμηνη άδεια λειτουργίας που αναμένεται να υπογράψουμε αυτήν την εβδομάδα. Συνεπώς, δεν υπάρχει άλλοθι, θα έλεγα στους εργαζόμενους να στραφούν στην εταιρεία και να δουν γιατί και πώς προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες»

Τέλος, όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «είναι σεβαστές οι απόψεις και οι ανησυχίες, όμως πρόκειται για μία επένδυση 22 ετών που δεν έχει προχωρήσει. Σημείωσε ακόμη ότι η τεχνολογία έχει βελτιωθεί ότι οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν γίνει αυστηρότεροι. «Δουλειά μας είναι να προχωράμε και να διαπιστώνουμε αν με την τήρηση των όρων, αν μπορεί να γίνει η επένδυση, ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις», κατέληξε ο υπουργός.

πηγή: protothema.gr

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required

Δημοφιλή στο Internet