Οι βρετανικές επιχειρήσεις δεν είναι οι μόνες που είναι δυσαρεστημένες με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Οι εταιρείες στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσης δεν είναι ενθουσιασμένες.

Ακριβώς δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα, σχεδόν τα μισά από τα 800 στελέχη που ερωτήθηκαν σε έξι χώρες της ΕΕ από τη δικηγορική εταιρεία Baker McKenzie δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις τους είχαν μειώσει τις επενδύσεις που έκαναν στο Ηνωμένο Βασίλειο εξ αιτίας της ψήφου υπέρ του Brexit, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Ενώ το 75% δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εξασφαλίσει μια καλύτερη εμπορική συμφωνία για τις επιχειρήσεις τους, περισσότερο από το ένα τρίτο θέλησε επίσης να δει τη Βρετανία να «τιμωρείται».

Η έκθεση δίνει μια σπάνια εικόνα των απόψεων σχετικά με το Brexit που έχουν επιχειρήσεις εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και έρχεται μετά την ανακοίνωση της Airbus SE την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να αποσύρει την επένδυσή της από τη Βρετανία σε περίπτωση που δεν υπάρξει τελικά συμφωνία. Ενώ οι βρετανικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αποφύγουν το χάος μετά το Brexit, οι αντίστοιχες στην ΕΕ ήταν λιγότερο προσεκτικές.

Αυτό μπορεί να αλλάζει. Οι ηγέτες της ΕΕ είναι έτοιμοι να προειδοποιήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας ότι μια διακοπή στις συνομιλίες είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα, όπως είπανε την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg άνθρωποι με γνώση της κατάστασης. Οι ηγέτες σκέφτονται να δώσουν εντολή στις κυβερνήσεις τους να εντείνουν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο σενάριο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.