Γενικός Δείκτης:814.81-1.03%
EUR/USD: 1.0641

Στέβια από την κοιλάδα του Σπερχειού

  • ( UPD -01/06/2016 16:28 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Κώστα Τσαούση

Tο πρώτο πράγμα που συγκράτησα όταν πριν από 5 και πλέον χρόνια άρχισα να ψάχνω και να ρωτώ γνωστούς και φίλους για τη στέβια ήταν η αφοπλιστική ατάκα: «Μπελαλίδικη δουλειά». Μετά τις δεύτερες και τις τρίτες ερωτήσεις άρχισαν να έρχονται σωρηδόν οι επεξηγήσεις: «Μεγάλο κόστος», «Είναι, βλέπεις, και τα εργατικά», «Πού να βρεις αυτήν την εποχή εργάτες που να σκύβουν και να μαζεύουν τα φύλλα του φυτού με το χέρι ένα προς ένα», «Και καλά το μαζεύεις, μετά τι το κάνεις;», «Εχεις κάνα νέο από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης;» και άλλα τέτοια.

Ο 40χρονος Χρήστος Σταμάτης, μηχανικός από τη Λαμία, φαίνεται ότι βρήκε τρόπο να απαντήσει με θετικό και αποτελεσματικό τρόπο σε αυτά τα ερωτήματα και μάλιστα στην πράξη, παρουσιάζοντας ένα προϊόν παρασκευασμένο από 100% ελληνικά φύλλα! Ενα προϊόν με τοπική - χωρική αναφορά, καθώς παράγεται από τους αγρότες του συνεταιρισμού Stevia Hellas Coop στην εύφορη κοιλάδα του Σπερχειού, στην Κεντρική Ελλάδα. Το προϊόν, το πρώτο τυποποιημένο του είδους στη χώρα, φέρει το παιχνιδιάρικο όνομα (εμπορική ονομασία) La Mia Stevia και είναι ήδη διαθέσιμο προς πώληση. Ο Χρήστος εξακολουθεί να ζει στη Λαμία και είναι σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της La Mia Stevia, που είναι ο διακριτός εμπορικός - επιχειρηματικός βραχίονας ενός αγροτικού συνεταιρισμού που λειτουργεί ως μια πρότυπη ευρωπαϊκών προδιαγραφών κοινωνική επιχείρηση. Ταυτόχρονα, μετέχει από θέσεις ευθύνης στον ίδιο τον συνεταιρισμό, έχοντας πρωτοστατήσει από την αρχή σε ένα δύσκολο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα. Η ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς, όπως διαβάζουμε στο site του (http://www.steviahellas.coop/), πραγματοποιήθηκε το 2012: «Η έδρα του συνεταιρισμού βρίσκεται στην πόλη της Λαμίας, ενώ τα μέλη δραστηριοποιούνται στη Στερεά Ελλάδα (κυρίως Νομός Φθιώτιδας) καθώς και σε νομούς της Θεσσαλίας. Εγγεγραμμένοι στο μητρώο μέχρι στιγμής είναι 135 μέλη-στεβιοκαλλιεργητές».

Η όλη ιδέα ξεκίνησε με σκοπό να «βλαστήσει» στον κάμπο του Σπερχειού λίγο μετά την έλευση των μνημονίων. Κάπου εκεί, στο μακρινό 2011, όταν 82 πρώην καπνοπαραγωγοί αποφάσισαν να αλλάξουν καλλιέργεια και να βάλουν στα χωράφια τους αυτό το δύσκολο και απαιτητικό θαμνώδες φυτό που ονομάζεται στέβια, ένα γλυκαντικό το οποίο έρχεται κατευθείαν από τη φύση. Η καλλιέργεια του φυτού μοιάζει με εκείνη του καπνού, ενώ απαιτεί ειδικές εγκαταστάσεις, ξεχωριστή φροντίδα και φυσικά πολύ νερό! Σήμερα, η καλλιεργητική επικράτεια του συνεταιρισμού περιλαμβάνει συνολική έκταση 650 εκταρίων, ενώ η καλλιέργεια, όπου συμμετέχουν ενεργά 87 παραγωγοί, γίνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες γεωργικές πρακτικές, υπό την επιτήρηση τεσσάρων εξειδικευμένων γεωπόνων!

f2

Ο Χρήστος και οι συνέταιροί του -οικογένειες ολόκληρες μαθημένες στη σκληρή δουλειά και με πολλή αγάπη και αφοσίωση στη γη τους-, έχοντας κερδίσει το στοίχημα στα χωράφια, είναι σίγουροι ότι θα κερδίσουν και τα επόμενα στοιχήματα. Ενα από αυτά είναι το ράφι - τόσο το φυσικό όσο και το ηλεκτρονικό. Ενα δεύτερο είναι μια ολοκληρωμένη παραγωγική μονάδα στον τόπο τους - σήμερα, η καλλιέργεια και η τυποποίηση/συσκευασία του τελικού προϊόντος γίνεται στην Ελλάδα, αλλά η διαδικασία της εκχύλισης απαιτεί και τη συνδρομή εξειδικευμένων μονάδων στη Γαλλία και τη Γερμανία. Οπως λέει ο Χρήστος, «μέσα στον επόμενο μήνα, η La Mia Stevia θα είναι διαθέσιμη σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ενώ παράλληλα το δίκτυο πωλήσεων αποτελείται από βιολογικά καταστήματα, παντοπωλεία, delicatessen σε κάθε γωνιά της Ελλάδας! Ηδη προμηθεύει πολλές βιομηχανίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ πλέον τα προϊόντα του συνεταιρισμού ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο μέσω e-shop»! Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη τεσσάρων νέων προϊόντων και τα εγκαίνια του Stevia Hellas Factory, στις νέες εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, 800 τ.μ., που θα δίνουν στον επισκέπτη μια εμπειρία από την παραγωγή της στέβιας, με events και workshops, μέχρι τη γευσιγνωσία και την αγορά προϊόντος!

Ο ίδιος αποδίδει την επιτυχία του εγχειρήματος στον συνδυασμό των εξής παραγόντων: «Οργάνωση με σωστή διαχείριση, καθετοποιημένη παραγωγή και μετάβαση στη μεταποίηση, προστιθέμενη αξία με τη δημιουργία τελικού προϊόντος, σε συνδυασμό με την εμπορία, την προώθηση - και όλα αυτά με μεγάλες δόσεις καινοτομίας και εξωστρέφειας, με γνώμονα πάντα τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας του προϊόντος και το όφελος του παραγωγού»! Και συνεχίζει: «Πώς λοιπόν να μην είναι εγγυημένη η επιτυχημένη πορεία της La Mia Stevia; Βέβαια, η τάση της εποχής είναι αυτή που ευνοεί τέτοιες επιχειρηματικές ενέργειες. Το καταναλωτικό κοινό αποζητά προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας κατευθείαν από τη φύση. Η τάση για raw food, αποφυγή των περιττών θερμίδων και της ζάχαρης, με αντικατάσταση του junk με healthy και του commercial με local, ήρθε να δέσει απόλυτα με την παραγωγή ελληνικής στέβιας». Σύμφωνα με τον Χρήστο, οι τρεις λέξεις που κατά τη γνώμη του θα χαρακτηρίζουν τον επιτυχημένο αγροτικό τομέα του μέλλοντος είναι: «Συνέργεια, τεχνολογία και τελικό προϊόν. Ο παραγωγός πρέπει να συνεργαστεί, να φέρει την τεχνολογία και την έρευνα στην καλλιέργειά του και να φτάσει στην παραγωγή τελικού προϊόντος, να προσεγγίσει δηλαδή στο μέγιστο τον καταναλωτή. Ο συνδυασμός των παραπάνω οδηγεί σε σταθερές και βιώσιμες επιχειρηματικά ενέργειες οι οποίες συντελούν στην κερδοφορία, στην ανάπτυξη και την αύξηση των εσόδων από τον παραγωγό έως τον επιχειρηματία. Παράγουμε ως αγρότες και πουλάμε ως επιχειρηματίες».

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required