Γενικός Δείκτης:771.18-0.22%
EUR/USD: 1.17

AΔΜΗΕ: Με ζημιές εισάγεται στο ΧΑ - Όλα τα δεδομένα

  • ( UPD -19/06/2017 10:14 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Δημήτρη Παφίλα

Οι επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο αποτιμώνται βάσει των κερδών και των μελλοντικών προσδοκιών. Όταν δεν έχουν κέρδη δεν μπορούν ούτε να πλησιάσουν τις... αγορές. Με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανατρέπεται και αυτή η παγκόσμια πρακτική...

Ο ΑΔΜΗΕ ύστερα απο ένα «μεγαλοφυές» σχέδιο απόσχισης απο την ΔΕΗ θα εισάγει τις μετοχές του έχοντας ζημιές. Οι δε μέτοχοι της ΔΕΗ – οι οποίοι θα λάβουν για κάθε 1 μετοχή ΔΕΗ, μια μετοχή ΑΔΜΗΕ – κατέχουν τίτλους εταιρείας η οποία διαθέτει πρόβλημα αποτίμησης εδω και μερικά χρόνια. Πώς άλλωστε να αποτιμήσεις την ΔΕΗ όταν χρωστά πάνω απο 4 δισ. ευρώ, όταν έχει οφειλές- επισφάλειες 3 δισ. ευρώ και όταν θα χάσει τα μερίδια αγοράς της άνω του 50% βάσει Μνημονιακής υποχρέωσης; Πρόσφατα μάλιστα μια ζημιά σε ορυχείο έμοιαζε σαν το «κερασάκι» στην τούρτα (σ.σ το ορυχείο Αμυνταίου είχε διακόψει την λειτουργία του απο τις 3 Ιουνίου, δηλαδή στην ΔΕΗ γνώριζαν – σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση προς την Κεφαλαιαγορά. Και κάποιοι σόρταραν την μετοχή της ΔΕΗ!).

Οι σοβαροί ξένοι επενδυτές μάλιστα απαγορεύουν στους αναλυτές τους να ασχολούνται με την ΔΕΗ αφού δεν ξέρουν να την αποτιμήσουν και προτιμούν να αφήσουν για άλλους τα μεγάλα κέρδη.

ΑΔΜΗΕ

Ο Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) πραγματοποίησε κύκλο εργασιών μειωμένο σε σύγκριση με το 2015 στα 248 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ χρηματοοικονομικών (ΕΒΙTDA) ανήλθαν σε 151,9 εκατ, ευρώ και τα αποτελέσματα χρήασης σε ζημιές 2,6 εκατ. ευρώ. Οι μέτοχοι του είναι 51,12% ΔΕΗ 13,8% Silchester και 24% η Κινεζική εταιρεία GRID.

ΔΕΗ

Η ΔΕΗ απ' την πλευρά της εμφάνισε τζίρο 5,2 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 128 εκατ. ευρώ. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν σε 3,9 δισ. ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες σε 890 εκατ. ευρώ και το ταμείο 209 εκατ. ευρώ (αποπληρώθηκε και ομολογιακό δάνειο 290 εκατ. ευρώ).

Διαδικασία εισαγωγής – Τι πιστεύουν οι αναλυτές

Οι μετοχές της ΔΕΗ σήμερα θα διαπραγματευτούν με ελεύθερη διαπραγμάτευση ενω οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ με 3 ημέρες ελέυθερης διαπραγμάτευσης. Η τελευταία κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ήταν 888 εκατ. ευρώ ή 3,83 ανά μετοχή. Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ θα ξεκινήσει απο τα 2,12 ευρώ.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, το άθροισμα των δυο μετοχών θα πρέπει να διαμορφωθεί (θεωρητικά ) στα 4 ευρώ καθώς θεωρούν ότι θα αποκοπεί πλήρως η αξία του ΑΔΜΗΕ απο την μετοχή της ΔΕΗ ενώ άλλοι θεωρούν ότι το άθροισμα μπορεί να ξεπεράσει τα 5 - 6 ευρώ εξαιτίας και της ανάλυσης για την μετοχή της ΔΕΗ.

Όμως, μέτοχοι του ΑΔΜΗΕ είναι οι μέτοχοι της ΔΕΗ – οι οποίοι μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές κατά τις 3 πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης. Συνεπώς, ενδέχεται να υποστεί σημαντικές πιέσεις και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Τις απαντήσεις για το σχέδιο απόσχισης που ζημίωσε τους ομολογιούχους της ΔΕΗ θα τις δώσει το ταμπλό. Η συνέχεια επι της οθόνης...

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required

Δημοφιλή στο Internet