Γενικός Δείκτης:771.18-0.22%
EUR/USD: 1.16

Πιέσεις και στην Κύπρο για νέα μέτρα στο Eurogroup

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Ιωάννη Αντύπα 

Στο σημερινό Eurogroup μεταφέρεται η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών, για τη λήψη, ή μη, επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, -δηλαδή αύξηση φορολογίας- εξαιτίας οικονομικών ανισορροπιών που εντοπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Κυπριακή Οικονομία.

Η θέση της Επιτροπής, την οποία απορρίπτει το Κυπριακό ΥΠΟΥΚ είναι πως η Κύπρος έπειτα από την ολοκλήρωση του προγράμματος της ναι μεν παρουσιάζει ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις έχουν ξεκινήσει να έχουν αποτελέσματα, αλλά από το 2016 και έπειτα, ο ρυθμός εφαρμογής μεταρρυθμίσεων μειώθηκε και παράλληλα η τελευταία έκθεση της Επιτροπής εντόπισε υπερβολικές ανισορροπίες στην οικονομία με αποτέλεσμα να κάνει λόγο για την βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης.

Επίσης, τεράστιο πρόβλημα παραμένουν τα κόκκινα δάνεια τα οποία παρά τη μείωση τους αποτελούν το ήμισυ του συνόλου των δανείων της Κύπρου. Δεδομένων αυτών των στοιχείων η Επιτροπή βλέπει σημαντικές ανισορροπίες και προβλέπει αρνητικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, καλώντας έτσι την Κύπρο να λάβει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατατάσσει την Κύπρο στις χώρες που παρουσιάζουν δημοσιονομική χαλάρωση, δεδομένου πως έχει μεν ανάπτυξη αλλά όχι και αντίστοιχες δημοσιονομικές επιδόσεις.

Ουσιαστικά, το πρόβλημα της Επιτροπής έγκειται στην αύξηση δαπανών μέσω προσλήψεων και αυξήσεων μισθών στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και τη μείωση φορολογιών, όπως ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας.

Η Επιτροπή προτείνει ως λύση η Κύπρος να πετυχαίνει μεγαλύτερα πλεονάσματα και να διοχετεύονται στην αποπληρωμή του χρέους, αντί για αύξηση δαπανών.

Από την άλλη πλευρά ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών έρχεται σήμερα στο Eurogroup με το επιχείρημα πως ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's προχώρησε στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου. Επίσης η Κύπρος δείχνει και σημάδια ανάκαμψης, συνεπώς η Κυπριακή πλευρά δεν βλέπει κανένα λόγο λήψης επιπλέον μέτρων.

Συνεπώς, σήμερα ο Υπουργός Γεωργιάδης θα παρουσιάσει στους εταίρους του στην Ευρωζώνη τις θέσεις της Κύπρου σχετικά με την εν λόγο διαφωνία, παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία για να αποφύγει η Κύπρος τα νέα μέτρα.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required

Δημοφιλή στο Internet