Γενικός Δείκτης:772.80.25%
EUR/USD: 1.15

Κομισιόν: Πακέτο προτάσεων για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Ιωάννη Αντύπα

Ένα πακέτο προτάσεων για τον τρόπο διαχείρισης και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην ΕΕ, παρουσιάζει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα μείζον πρόβλημα για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα για Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής τόνισε πως ναι μεν έχουμε αφήσει πίσω μας τη χειρότερη στιγμή του προβλήματος και γίνεται πρόοδος αλλά παραμένει ακόμα αρκετός δρόμος. Συγκεκριμένα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν σημειώσει μείωση κατά το 1/3 του συνολικού τους όγκου στην ΕΕ, και αναλογούν σήμερα στο 4,4% επί του συνόλου των δανείων από το 6,7% στην κορύφωση της Ευρωπαϊκής κρίσης.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε πως η Επιτροπή έχει προετοιμάσει ένα πακέτο τεσσάρων πυλώνων για την απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρώτα προτείνει νέους κανονισμούς για την αποφυγή συσσώρευσης κόκκινων δανείων, με μέτρα όπως την αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και την διεύρυνση των εξωδικαστικών συμβιβασμών, για την γρηγορότερη επίλυση τους.

Στη συνέχεια την δημιουργία μιας δευτερεύουσας αγοράς κόκκινων δανείων και χρέους

Έπειτα τη διευκόλυνση της ανάκτησης χρεών, ως συμπλήρωμα της πρότασης για την αναδιάρθρωση και την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2016.

Και τέλος τη παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη που επιθυμούν την αναδιάρθρωση των τραπεζών, παρέχοντας μη δεσμευτική καθοδήγηση - ένα σχέδιο δηλαδή- για την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMC) ή άλλων μέτρων που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα και Κύπρο τα κόκκινα δάνεια

Οι μεγαλύτερη συσσώρευση κόκκινων δανείων εντοπίζεται στην Ελλάδα τη Κύπρο και τη Πορτογαλία. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε πως η στην Ελλάδα τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούν στο 46.7% του συνολικού δανεισμού και αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό διαφορετικών παραγόντων.

Αρχικά τη παρατεταμένη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αλλά και το βάθος της που επηρέασε όλους τους τομείς. Παράλληλα η αδυναμία διαχείρισης των κόκκινων δανείων αποτελεί ένα άλλο μεγάλο εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια επίλυσης τους.

Η σημασία των κόκκινων δανείων

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη τα κόκκινα δάνεια αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα. Αρχικά η μεγάλη συσσώρευση τους καταστεί τις τράπεζες ανίκανες να παρέχουν νέο δανεισμό για επενδύσεις και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, πλήττοντας έτσι την απασχόληση και ευρύτερη ανάπτυξη της οικονομίας.

Παράλληλα, δημιουργούν προβλήματα και στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ και ιδιαίτερα σε ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό του προγράμματος εγγύησης καταθέσεων. Το πρόγραμμα αυτό εγγυάται πως καταθέσει κάτω των 100.000 ευρώ δεν θα μπορούν να υποστούν κούρεμα ή οποιαδήποτε μείωση του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προωθώντας συνεπώς τη τραπεζική ενότητα σε όλη την Ευρώπη.

Το ζήτημα είναι πως οι χώρες του Βορρά θέτουν εμπόδια στην υλοποίηση του ως ότου μειωθεί το μέγεθος των κόκκινων δανείων, ιδιαίτερα στις τράπεζες του Νότου.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required

Δημοφιλή στο Internet