Γενικός Δείκτης:766.64-0.92%
EUR/USD: 1.17

Πετυχημένη έξοδος στις αγορές για την Ισπανία

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ισχυρή ζήτηση σημειώθηκε κατά τη σημερινή δημοπρασία ισπανικών ομολόγων, παρά την κρίση που ταλανίζει τις σχέσεις Μαδρίτης – Καταλονίας τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το θέμα της ανεξαρτησίας.

Ο αριθμός προσφορών στη σημερινή τριπλή δημοπρασία υπερκάλυψαν το αιτούμενο ποσό πάνω από δυο φορές, αν και οι αποδόσεις στο βραχυπρόθεσμο χρέος σημείωσαν άλμα – ένδειξη ότι υπάρχει νευρικότητα ενόψει της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που, όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση, θα γίνει τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, η Ισπανία βγήκε σήμερα στις αγορές για να αντλήσει έως και 5,25 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω τριών εκδόσεων: ένα νέο πενταετές ομόλογο, ένα ομόλογο συνδεδεμένο με τον πληθωρισμό λήξης 2024 και ένα ομόλογο λήξης 2029.

Η απόδοση στο 10ετές υποχώρησε μετά από ένα τριήμερο ανοδικό σερί, ωστόσο και πάλι τα ισπανικά ομόλογα αναμένεται να καταγράψουν τη χειρότερη εβδομάδα του τελευταίου τριμήνου.

Ριμπάουντ σημείωσαν από το πρόσφατο sell off και οι ισπανικές μετοχές λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της αγοράς, με άνοδο 0,5% μέχρι τώρα.

«Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ήταν πολύ καλό, αρχικά δεν ξέραμε τι να περιμένουμε», ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής της Mizuho, Antoine Bouvet. «Μεσοπρόθεσμα πάντως είμαστε στο έλεος πολιτικών γεγονότων, οπότε υπάρχει μπροστά μας πολιτική αβεβαιότητα».

Αργά χθες η S&P έδωσε «credit watch negative» για την αξιολόγηση της Καταλονίας ενώ η μακροπρόθεσμη αξιολόγησή της είναι στην κατηγορία Β+, ήτοι τέσσερις βαθμίδες κάτω από το όριο του investment grade.

Η απόδοση στα ισπανικά 10ετή σημείωσε πτώση κατά τρεις μ.β. στο 1,75%, ενώ νωρίτερα σκαρφάλωσαν σε υψηλά 7 μηνών, στο 1,81%. Εξακολουθεί ωστόσο να είναι αυξημένη κατά 14 μ.β. αυτή την εβδομάδα.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required