Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1246

Τζέρομ Πάουελ (Fed): Δε χρειάζεται υπερβολικά ταχεία σύσφιξη νομισματικής πολιτικής

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Για ισχυρή οικονομία και αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ, στον απόηχο της συνεδρίασης της απόφασης από πλευράς Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής για αύξηση των επιτοκίων στο εύρος 1,75%-2%.

Ο κ. Πάουελ διαβεβαίωσε ότι η συρρίκνωση του υπέρογκου ισολογισμού της Τράπεζας, απόρροια των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, «εξελίσσεται ομαλά», ενώ, σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι η «μάχη» δεν έχει κερδηθεί ακόμη, καθώς η πρόσφατα αύξηση πάνω από τον στόχο του 2% οφείλεται στο «ράλι» των τιμών πετρελαίου.

Ο ανώτατος τραπεζίτης, μετά τη δεύτερη συνεδρίαση κατά την οποία βρίσκεται στο «τιμόνι» της Fed, σχολίασε ότι μία «ταχεία» ή, σε αντίθετο κλίμα, μία «πολύ αργή» ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να βλάψει την αμερικανική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά στο επίπεδο επιτοκίων της Τράπεζας, εκτίμησε ότι η «ουδετερότητα» θα επέλθει ίσως και από τον επόμενο χρόνο, χωρίς να αποσαφηνίσει το ακριβές εύρος.

Ο κ. Πάουελ αναφέρθηκε, επίσης, και στη δημοσιονομική ώθηση της Ουάσιγκτον, αναμένοντας θετικό αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομία, ενώ, σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις, δεν εξέφερε σαφή άποψη.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required