Γενικός Δείκτης:593.05-3.91%
EUR/USD: 1.14

Διέγραψε τα κέρδη του έτους ο Dow Jones εν μέσω πολέμου δασμών

  • ( UPD -20/06/2018 00:05 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Το ισχυρότερο πλήγμα εκ των αμερικανικών δεικτών δέχεται ο Dow Jones, ο βιομηχανικός δείκτης, χάνοντας σχεδόν 300 μονάδες την Τρίτη.

Καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας μετά την απειλή Τραμπ για την επιβολή επιπλέον δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, οι επενδυτές στη Wall Street ρευστοποιούν μετοχές, και στρέφονται σε ομόλογα, γιεν, και χρυσό.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, τούτη τη φορά κατά 1,15% ή 288 μονάδων στις 24.700, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,4% στις 2.762 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,28% στις 7.725 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+2,2%) και Johnson & Johnson (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Boeing (-3,9%) και Caterpillar (-3,7%).

Νωρίτερα, το Πεκίνο είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 50 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ εισήγαγαν αγαθά αξίας 505 δισ. δολαρίων από την Κίνα το 2018 ενώ η Κίνα εισήγαγε αγαθά αξίας μόλις 130 δισ. από τις ΗΠΑ.

«Οι τελευταίες δηλώσεις Τραμπ οδηγούν τους επενδυτές σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι o Tramp μπλοφάρει, οι αγορές αναμένεται να παραμείνουν νευρικές σε ειδήσεις που αφορούν το εμπόριο», σχολίασε o Shintaro Ikeshima, αναλυτής της Mitsubishi UFJ Trust.

Στο μεταξύ, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ατλάντα, Raphael Bostic υποστήριξε ότι οι ανησυχίες για το εμπόριο έχουν περιορίσει τα οφέλη από τη φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Bostic, οι ανησυχίες μπορεί να μην είναι τόσο έντονες ώστε επιχειρηματίες να σταματήσουν τα projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ωστόσο, η στάση τους έχει αλλάξει και πλέον αντικρίζουν το μέλλον επιφυλακτικά.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1,2% στα 65,07 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.278 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1584 από 1,1623 την Δευτέρα.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 2,89%.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required