Γενικός Δείκτης:7280.34%
EUR/USD: 1.1199

Τουρκική λίρα και ρούβλι «χτυπούν» το ευρώ

  • ( UPD -10/08/2018 12:51 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Σημαντικές πιέσεις αντιμετωπίζει το ευρώ μετά τις διαρροές περί ανησυχιών από πλευράς ΕΚΤ για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία, το νέο ιοστορικό χαμηλό που σημειώθηκε σήμερα για την τουρκική λίρα, αλλά και την πτώση του ρουβλιού σε χαμηλά δύο ετών.

Το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί κάτω από τα 1,15 δολάρια. Συγκεκριμένα, πριν από λίγο υποχωρούσε κατά 0,56% στα 1,1461 δολάρια, ενώ άρχισε τις πρωινές συναλλαγές στα επίπεδα των 1,1528 δολαρίων. 

Η λίρα νωρίτερα διολίσθησε 13,5% έναντι του δολαρίου, σε νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομάδα από το 2001. Αργότερα οι απώλειες περιορίστηκαν και πριν λίγο ήταν στο 6,76% με τη λίρα να διαπραγματεύεται στα 5,9254 δολάρια.

liraaaaa.png

Συνεπεία τούτων, οι επενδυτές αναζητούν παραδοσιακά ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το γεν.

Οι Τούρκοι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το νέο οικονομικό πρόγραμμα που ανακοινώνεται σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως σημειώβει το Bloomberg,  η αναταραχή απειλεί να προκαλέσει μαζική φυγή στο ξένο κεφάλαιο, από το οποίο εξαρτάται η Τουρκία για να χρηματοδοτήσει το μεγάλο εξωτερικό της έλλειμμα και απειλεί να παρεμποδίσει την ικανότητα των εταιρειών να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν σε ξένο νόμισμα. Η κυβέρνηση μείωσε τον στόχο ανάπτυξης του 2018 την Πέμπτη σε λιγότερο από 4%, από 5,5% προηγουμένως, σε μια ένδειξη ότι είναι πρόθυμη να δεχτεί έναν πιο μετριοπαθή ρυθμό επέκτασης σε μια προσπάθεια να εξισορροπηθεί η οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak πρόκειται να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το απόγευμα.

Οι αναθεωρήσεις είναι απίθανο να είναι αρκετές "για να οδηγήσουν σε ανάκαμψη στις αγορές", δήλωσε ο Erkin Isik, στρατηγικός αναλυτής στην Turk Ekonomi Bankasi AS. "Εάν το νόμισμα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, ο ονομαστικός γενικός πληθωρισμός πιθανότατα να προσεγγίσει το 18% σε ετήσια βάση μέχρι τον Σεπτέμβριο”.
"Το κλειδί για κάθε ελπίδα να έρθει σταθερότητα στην Τουρκία είναι η δυνατότητα των τραπεζών να μετακυλίσουν τα δάνεια - μέχρι στιγμής, αυτό λειτουργούσε απολύτως ", αναφέρει ο Paul McNamara, της GAM UK στο Λονδίνο. "Νομίζω ότι η αναφορά των FT σχετικά με την ανησυχία της ΕΚΤ για τις εκθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό νέο παράγοντα”.

«Για τις πιέσεις στο ευρώ εικάζω ότι σχετίζεται με την πτώση της τουρκικής λίρας», αναφέρει ο Raymond Lee, του Kapstream Capital στο Σίδνεϊ. «Αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται για ένα συστημικό ζήτημα, αλλά περισσότερο για μια αντίδραση της αγοράς σε αιφνίδια γεγονότα».

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, που αναφέρεται στην ισπανική Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, στη UniCredit SpA και στη BNP Paribas SA.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required