Γενικός Δείκτης:844-1.09%
EUR/USD: 1.1241

Το διάγγελμα Τσίπρα πυροδοτεί ρευστοποιήσεις στην αγορά

  • ( UPD -21/08/2018 13:53 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Δημήτρη Παφίλα

Οι αγορές αξιολογούν ακόμη και την... Ιθάκη και μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού απάντησαν με ρευστοποιήσεις παρά το γεγονός ότι στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα επικρατεί θετικό κλίμα. Οι αναφορές για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα φαίνεται πως εκλαμβάνονται ως απαρχή για παροχές από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν επίσης ότι, στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων όλα έχουν «κολλήσει» (ΕΛ.ΠΕ, Ελληνικό κτλ), καθώς εν όψει της προεκλογικής περιόδου, όλα τα «μολύβια» είναι κάτω και καμία εξέλιξη δεν υπάρχει πέρα από το πρόγραμμα παροχών το οποίο ετοιμάζεται να εξαγγείλει από την Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ξένο επενδυτή, που μίλησε στο newmoney.gr, είναι χαρακτηριστική η συμπεριφορά ξένων funds που έφυγαν από την Τουρκία, τα οποία καταφεύγουν σε ασφαλείς προορισμούς όπως τα αμερικανικά ομόλογα και δεν αναλαμβάνουν το ρίσκο μιας αναδυόμενης αγοράς όπως την Ελλάδα.

Η Ελλάδα σημείωσε το υψηλό έτους στις 895 μονάδες στο χρηματιστήριο αλλά έκτοτε δεν έχει να παρουσιάσει την «επόμενη» ημέρα στους ξένους επενδυτές, δηλαδή το πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις υπερφορολογούνται στα κέρδη και τα μερίσματα η ανάπτυξη χάνεται και δεν καταλήγει στους επενδυτές ή στην ελληνική κοινωνία, αλλά στον βωμό των πλεονασμάτων ενός αναποτελεσματικού Δημοσίου.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα κάνει και οι επενδυτές περιμένουν να αξιολογήσουν τα μέτρα που θα εξαγγείλει- εάν αυτά αποτελούν εχέγγυο ώστε το σημερινό πρόγραμμα των υψηλών πλεονασμάτων να αλλάξει ώστε να είναι κάτι εφικτό από τις δυνάμεις της οικονομίας. Σήμερα, οι ξένοι γνωρίζουν ότι το παρόν πρόγραμμα μετατρέπει την χώρα σε μια οικονομία - ζόμπι.

Η Ελλάδα, ως αναδυόμενη αγορά έχει ρίσκο και η απόδοση των ομολόγων κινείται στο 4,27%. Το χρηματιστήριο βρίσκεται στις 709 μονάδες με πτώση 0,5% την ώρα που στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 1,2%. 

Στο ταμπλό

Η μετοχή της Alpha Bank χάνει 0,06% στα 1,578 ευρώ. Βουτιά 1,54% για την μετοχή της Eurobank στα 0,708 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,2324 ευρώ με πτώση 1,11%.

Πάνω απο 1% η πτώση σε ΔΕΗ, Coca - Cola και ΕΛΠΕ στα 1,622 ευρώ 29,21 ευρώ και 6,74 ευρώ αντίστοιχα.

Βουτιά 2,07% για τον ΟΛΠ στα 16,06 ευρώ. Βουτιά 3,27% για την Σαράντης στα 7,10 ευρώ μετά την χθεσινή άνοδο.

Η αξία στις συναλλαγές ανήλθε στα 12 εκατ. ευρώ.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required