Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1212

Σε αχαρτογράφητα «νερά» S&P και Nasdaq με νέα ρεκόρ

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Συνεχίζει ακάθεκτη η Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Στον απόηχο της «νέας NAFTA» μεταξύ ΗΠΑ-Μεξικό αλλά και εν μέσω αισιοδοξίας για επίτευξης εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά, οι επενδυτές με αυξημένη risk-on διάθεση οδήγησαν Nasdaq και S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά, αν και τα κέρδη ήταν οριακά.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις κατά 0,06% κι έκλεισε στις 26.064,02 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε οριακή άνοδο 0,03% κι έκλεισε στις 2.897,53 μονάδες, έχοντας ξεπεράσει ενδοσυνεδριακά τις 2.900 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,15% υψηλότερα, στο νέο υψηλό των 8.030,04 μονάδων.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walmart (+1,6%) και Apple (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-0,8%) και Coca Cola ΕΕΕ -0,84% (-0,7%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,5% στα 68,53 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση μόλις 0,1% στα 1.214 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στο 1,1696 δολ. από 1,1677 την προηγούμενη μέρα.

Στον αντίποδα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αυξήθηκε απότομα στο 2,882% εν με΄σω τοποθετήσεων στις μετοχές αλλά και λόγω της πτώσης του δολαρίου.

Οι εμπορικές εξελίξεις

ΗΠΑ και Μεξικό ανακοίνωσαν χθες ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα αντικαταστήσει τη NAFTA, η οποία αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει τις δύο χώρες και τον Καναδά.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η συμφωνία θα λέγεται «Εμπορική Συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού» και θα έχει διάρκεια 16 ετών, ενώ θα τίθεται σε αναθεώρηση κάθε έξι χρόνια.
Οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά δεν έχουν αρχίσει ακόμη, αλλά ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι εάν η χώρα είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί δίκαια, οι ΗΠΑ θα ήταν ανοιχτές σε μια συμφωνία.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια συμφωνία με τον Καναδά, αν και τόνισε ότι εάν αυτό δεν συμβεί, η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει με τη συμφωνία που ήδη έχει πετύχει με το Μεξικό, τον τρίτο εταίρο της NAFTA.
«Νομίζω ότι ο στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να συμφωνήσει ο Καναδάς γρήγορα», σημείωσε.
«Είναι μία σπουδαία συμφωνία για τους Αμερικανούς εργαζόμενους…

Πρόκειται για περισσότερο εμπόριο για τις αμερικανικές εταιρείες, για τα αγαθά και τις υπηρεσίες και σε αυτό επικεντρωνόμαστε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία με τον Καναδά, η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στις δύο άλλες προτεραιότητές της: την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα.

Μακροοικονομικά/εταιρικά

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2000 ανήλθε τον Αύγουστο του 2018 η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board ανήλθε στις 133,4 μονάδες τον Αύγουστο, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για πτώση στις 126,7.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Tiffany & Co. ενισχύθηκε κατά 1%. καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα και συγκρίσιμες πωλήσεις που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Από την άλλη, η μετοχή της Best Buy διολίσθησε σχεδόν κατά 5%, καθώς η εταιρεία υποβάθμισε τις προοπτικές της για τα κέρδη γ’ τριμήνου, παρά τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα που ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required