Logo
Print this page

Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Wall Street με σφραγίδα... «ΑΑΑ»

Προσθήκη σχολίου

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Τα σκυλιά γαβγίζουν, το καραβάνι προχωρά. Πέρα από τον... ατυχή συνειρμό που κάνουμε εμείς οι Έλληνες, η παροιμία αυτή περιγράφει απόλυτα αυτό που συμβαίνει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Οι προφητείες που εδώ και τουλάχιστον 3-4 χρόνια «βλέπουν» βίαιη κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς, όλο και πληθαίνουν, όμως το γεγονός παραμένει. Η Wall Street καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με το δείκτη-βαρόμετρο S&P 500 να φλερτάρει πλέον με τις 3.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Μαζί με τον Nasdaq βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά για 4η συνεχόμενη ημέρα. Τη σφραγίδα της σημερινής ανόδου φέρουν οι Apple και Alphabet (Google) με +1,5%, καθώς και το «θηρίο» της Amazon με +3,38% και κεφαλαιοποίηση που σύντομα θα ξεπεράσει το 1 τρισ., σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Μετά και τη «νέα NAFTA» που υπέγραψαν ΗΠΑ-Μεξικό αλλά και την επικείμενη εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (μένει η Κίνα), η αισιοδοξία είναι διάχυτη στα trade desks των επενδυτών της αμερικανικής αγοράς, με την risk-on διάθεση στα ύψη, κάτι που άλλωστε αντικατοπτρίζεται και στη μείωση των τοποθετήσεων στα ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός (1.214$) αλλά και το αμερικανικό 10ετές, του οποίου η απόδοση αυξήθηκε απότομα τις τελευταίες ημέρες πάνω από το 2,88%.

Χαμένο το δολάριο από τις εξελίξεις στο εμπόριο αλλά κυρίως τις πρόσφατες δηλώσεις Πάουελ (Fed) ο οποίος υπερασπίστηκε τη σταδιακή και όχι υπερβολική αύξηση επιτοκίων.

Η ισοτιμία με το ευρώ βρίσκεται στο 1,17.

Πίσω όμως στους πρωταγωνιστές του «Αμερικάνου». Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,23% κι έκλεισε στις 26.124,57 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,57% στις 2.914,04 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,99% υψηλότερα, στις 8.109,69 μονάδες. Στήριξη παρείχε και το πετρέλαιο που έκλεισε υψηλό μήνα στα 69,5 δολ/βαρέλι.

Πέρα από τις... 3Α (Apple-Amazon-Alphabet), μεγάλη άνοδο σημείωσε η Microsoft (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-0,8%) και United Technologies (-0,6%).

3A.PNG

Οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών παραπέμπουν σε φούσκα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές. Όμως κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί πως αυτό που συμβαίνει στη Wall Street είναι ένα «παλάτι στην άμμο».

Κι αυτό διότι μια ματιά στα στοιχεία της καλπάζουσας οικονομίας των ΗΠΑ είναι αρκετή για να πείσει και τον πιο δύσπιστο γιατί όλος ο πλανήτης επενδύει σε αυτην την αγορά, και όχι σε κάποια «πολλά υποσχόμενη» (σε ότι αφορά τις αποδόσεις) αναδύομενη πχ. όπως η Ελλάδα...

Τα νούμερα δε λένε ψέματα

Σημερινά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό υψηλότερο από ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά κατά το β’ τρίμηνο του 2018, σημειώνοντας μάλιστα την καλύτερη επίδοση σχεδόν των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,2% στο β’ τρίμηνο -ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το γ’ τρίμηνο του 2014- έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 4,1%.

Έτσι, η συνολική αύξηση του ΑΕΠ στο α’ εξάμηνο του 2018 διαμορφώνεται στο 3,2%, αντί του 3,1% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυσσόταν κατά 4% στο β’ τρίμηνο του 2018. Υπενθυμίζεται ότι στο α’ τρίμηνο του έτους, η ανάπτυξη των ΗΠΑ είχε διαμορφωθεί στο 2,2%.

Παράλληλα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,8% το β’ τρίμηνο, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για αύξηση 4,0%.

Έχει περιθώρια κέρδους η αγορά;

Εκατοντάδες χιλιάδες αναλυτές, fund managers και παράγοντες της αγοράς «σκίζουν» τα πτυχία τους μπρος σε αυτό που εκτυλίσσεται στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης (αλλά και την αμερικανική οικονομία φυσικά η οποία «καλπάζει»).

Η αγορά δείχνει να μην υπακούει πλέον σε θεμελιώδη, μακροοικονομικά, καταργώντας κάθε παραδοσιακή Τεχνική Ανάλυση, ενώ όσον αφορά τα tweets και τις αιφνιδιαστικές «τρέλες» του Τραμπ, οι επενδυτές μοιάζουν να έχουν πάθει "ανοσία".

Διεθνή οικονομικά portal, αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια, καθημερινά, για το μεγάλο ΚΡΑΧ (το οποίο βέβαια μεν αναπόφευκτα θα έρθει κάποια στιγμή και θα είναι μεγάλο), ωστόσο... «ήμουν νιος και γέρασα» που λένε.

Το στόρι στη Wall Street αρχίζει να μοιάζει τρομαχτικά με τη γνωστή ιστορία του βοσκού που φώναζε συνεχώς για λύκο, ο οποίος τελικά ήρθε όταν πλέον δεν τον πίστευε κανείς.

Το σίγουρο είναι πως όποτε έρθει η επόμενη διόρθωση θα είναι εξαιρετικά ισχυρή.

Πολλοί αναλυτές πάντως συμφωνούν πως οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών παραπέμπουν μεν σε "φούσκα", ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετό "καύσιμο", με πολλούς να μιλούν ακόμη και για περιθώρια κέρδους 10 με 15%.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή «no bet» είναι η σοφότερη αυτή τη στιγμή, καθώς ούτε να αγοράσεις και να κάνεις διακράτηση μπορείς φυσικά, με τέτοιο μεγάλο ρίσκο, αλλά ούτε αξίζει να κοντράρεις μία τόσο δυνατή τάση.

Tί θα γίνει όμως όταν όλοι αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες πάμπλουτοι επενδυτές, ζητήσουν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους... και λόγο αλλαγής της ψυχολογίας, οι αγοραστές αποφασίσουν να εμφανιστούν στις "δίκαιες αποτιμήσεις", οι οποίες είναι σε τιμές τουλάχιστον 20% πιο κάτω από τις τρέχουσες; Είδωμεν...

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required
Copyright © 2013 - 2014 newmoney.gr | developed by cloudevo
ΑΤΗΕΧ Data: powered by InBroker