Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1246

Κάτω από τα 1.200 δολάρια και πάλι ο χρυσός

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Με απώλειες έκλεισε σήμερα ο χρυσός, υποχωρώντας κάτω του «ψυχολογικού» ορίου των 1.200 δολ. ανά ουγγιά για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας.

Ισχυρά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ προσέφεραν ώθηση στο δολάριο και ενίσχυσαν τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), ασκώντας πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο.

τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με πτώση 7,60 δολ. ή 0,6% στα 1.199,10 δολ. ανά ουγγιά -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Αυγούστου 2018, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Η Fed αναμένεται ευρέως ότι τον Σεπτέμβριο θα προβεί σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων, την τρίτη για το 2018.

Ο μεταποιητικός κλάδος των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ισχυρότερο ρυθμό τον Αύγουστο 2018, έπειτα από στασιμότητα τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, περαιτέρω ώθηση στο δολάριο προσφέρει η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές.
Η τουρκική λίρα έχει χάσει τουλάχιστον το 40% της αξίας της από την αρχή του 2018, εν μέσω ανησυχιών για τις πολιτικές του τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, και την οικονομία της χώρας.

Επιπλέον, οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά και την Αργεντινή, που σήμερα ξεκίνησε συζητήσεις με το ΔΝΤ για μια συμφωνία εξπρές, με στόχο την άμεση εκταμίευση των 50 δισ. δολ.

Το αργεντίνικο πέσο κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του -3% μετά τη σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,157 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,4% στις 95,5 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required