Γενικός Δείκτης:725.410.46%
EUR/USD: 1.1331

Συνεδρίαση για γερά νεύρα στη Wall Street

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Τα... χρειάστηκαν απόψε οι επενδυτές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν ανοδικοί, με τον τεχνολογικό δείκτη στη συνέχεια να γυρίζει πτωτικός με τη διακύμανση να φτάνει μέχρι και το 0,70%.

Αργότερα όμως γύρισε και πάλι ανοδικός, ενώ αυτός που υποχώρησε τελικά ήταν ο βιομηχανικός δείκτης.

Οι πολλές εναλλαγές προσήμων και η εμφανής νευρικότητα είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που επικρατεί γύρω από το εμπόριο αλλά και τα γεωπολιτικά.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ ανακοίνωσε πρόσθετους δασμούς 267 δισ. δολαρίων στα κινεζικά προιόντα, ενώ εποικοδομητικές συναντήσεις έλαβαν χώρα σήμερα μεταξύ εκπροσώπων εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ, με τις δύο πλευρές να καταγράφουν πρόοδο.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε την Apple να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της από την Κίνα στις ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγει το κόστος των δασμών.

Η προτροπή Τραμπ οδήγησε τη μετοχή της Apple σε πτώση 1,3% στα 218,34 δολ. Σημειώνεται ότι η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού έχει χάσει συνολικά 4,4% από το ιστορικό υψηλό της 4ης Σεπτεμβρίου. Όπως επισημαίνει το Marketwatch, Apple και Amazon (-0,8%) έχουν χάσει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης σε τέσσερις μέρες.

«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες αυτή την στιγμή στην αγορά. Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή «αλλά πολλά σύννεφα μαζεύονται στον ορίζοντα», σχολίασε αναλυτής.

Στα ταμπλό, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 0,22% ή 58 μονάδων στις 25.858, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,19% στις 2.877 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,27% στις 7.924 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+2,3%) και Home Depot (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των UnitedHelath (-3,1%) και Boeing (-1,9%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,3% στα 67,54 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% στα 1.199 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1597 δολ. από 1,1553 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,93%.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required